Медия без
политическа реклама

Софийската опера встъпва в новата година с прочут бродуейски мюзикъл

Режисьорът Уест Хайлър поставя „Звукът на музиката“, окичен с „Грами“ и 5 награди „Тони“

20 Дек. 2023
Софийска опера и балет
Сопраното Весела Делчева (със синята блуза) слуша указанията на режисьора Уест Хайлър.

Софийската опера ще представи на 9 януари българската премиера на прочутия бродуейски мюзикъл „Звукът на музиката“ от Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн II. „Мечта, за която ще е нужна цялата любов, която можеш да дадеш, във всеки ден от живота си“, коментират от екипа.

„Звукът на музиката“ е прелестна приказка, която не ще остави никого равнодушен, защото носи страхотно настроение и ще превърне първите дни от новата година в истински семеен празник, обещават артистите.

Първата премиера на Софийската опера и балет за новата година е един от най-награждаваните световни мюзикъли, разказващ увлекателната история на певците от семейство Трап. Тя ще бъде пресъздадена от авторитетен международен екип.

След успеха на мюзикъла „Щрек“ на сцената на Операта, американският режисьор Уест Хайлър отново работи с певците. В залите на бул. „Дондуков“ 30 вече тече усилена репетиционна подготовка. Диригенти са Игор Богданов и Светослав Лазаров. Сценографското решение е на Джереми Барнет, а костюмите – на Уитни Локър. И за тази постановка художественото осветление е на Зак Блейн.

Една от любимките на мюзикълната публика – сопраното Весела Делчева, ще бъде Мария, която ще накара децата на капитан Фон Трап да запеят, а малките палавница са от ДВТФ „Таласъмче“ на Димитър Костанцалиев. За ролята на самия капитан Фон Трап е ангажиран Александър Георгиев. Монахини, игуменка, баронеси, барон, адмирал, пощальон и други персонажи от времето преди Втората световна война са сред действащите лица. Александрина Стоянова-Андреева, Силвана Пръвчева, Мариана Цветкова, Диана Димитрова, Рада Тотева, Цвета Сарамбелиева, Николай Павлов, Николай Войнов, Антон Радев, Пламен Гранжан са в главните роли. Хореографията е на Риолина Топалова.

Световната премиера на „Звукът на музиката“ е през 1959 г. За три години са играни 1443 представления. Мюзикълът има девет номинации за наградите „Тони“, от които печели пет – за най-добър мюзикъл, най-добра актриса, най-добра актриса в поддържаща роля, най-добър сценограф и най-добър диригент и музикален директор. Същата 1960-а печели и „Грами“ за най-добър звукозаписен албум в категория мюзикъл.

Първата продукция на Уест Енд в Лондон е през 1961 г. Американско-австрийската филмова адаптация от 1965 г. с участието на Джули Андрюс и Кристофър Плъмър печели пет награди „Оскар“, включително за най-добър филм и най-добър режисьор за Робърт Уайз.

Последната работа на творческия тандем Роджърс – Хамърстайн е вдъхновена от истински събития, описани от Мария фон Трап в книгата „Историята на певците от фамилията Трап“, която още през 1956 г. е пресъздадена в западногермански филм. 

Песните от мюзикъла са всепризнати хитове. Сред тях безспорно най-популярни са „До-Ре-Ми“, „Еделвайс“, заглавната песен „Звукът на музиката“ (The Sound of Music), „Моите любими неща“ (My Favorite Things) и „Изкачи се на всеки връх“ (Climb Ev'ry Mountain). В Софийската опера мюзикълът ще се изпълнява на български език със субтитри на английски.

Както пее Мария, сърцата ни ще бъдат благословени със звука на музиката.

„Звукът на музиката“ се представя по договор с Concord Theatricals Ltd от името на Rodgers & Hammerstein Organization.

 

 

Още по темата