Медия без
политическа реклама

Любовта на Калас и Онасис омагьоса зрителите в НДК

Световната премиера на операта-мюзикъл на Христос Папагеоргиу събра двама президенти в Зала 1

14 Дек. 2023
Любовта на Калас и Онасис - изпепеляваща и великолепно изпята.
Държавна опера Варна
Любовта на Калас и Онасис - изпепеляваща и великолепно изпята.

С продължителни аплодисменти, възгласи „Браво!“ и писъци от възторг като след рок-концерт изпрати публиката в Зала 1 на НДК световната премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ на гръцкия композитор Христос Папагеоргиу, който от години е част от музикалната сцена в Ню Йорк. Папагеоргиу присъства лично на представлението и прие овациите на зрителите редом с изключителните солисти в главните роли – българското сопрано Ева Перчемлиева и кипърския баритон с международна кариера, възпитаник на нашата Музикална академия, Мариос Андреу. Продукцията е на Държавна опера – Варна, и освен нейни солисти, хор и балет в спектакъла специално участие имаха оркестър и хор на Националната опера и балет на Албания.

Творбата, посветена на бурната любов на двамата най-известни и следени от медиите гърци – великата оперна дива Мария Калас и корабния магнат милиардер Аристотел Онасис, съчетава различни музикални стилове и налага различни начини на изпълнение – класическо оперно пеене и бродуейско мюзикълно звучене, джаз и сиртаки. Ева и Мариос са отлични във всичко: тя с невероятна лекота стилизира трелите, увековечени със записите на Калас, той е покъртителен в арията, напомняща гръцки народни напеви, в най-драматичната сцена от биографията на Онасис… И не само. В операта-мюзикъл се пее на три езика: основно на английски, в най-прочувствените лични моменти – на гръцки, и на италиански.

Двете линии – на Калас и на Онасис, започват поотделно, с индивидуалната история на всеки от тях, и само на моменти се сливат в тяхната токсична връзка на приливи и отливи, на фатални раздели и екстатични събирания. Загатнати са трудните отношения на Мария с майка й, пламенната й дързост още по време на нацистката окупация, когато се опитва да спаси свой приятел от съпротивата… Аристо пък „стартира“ с възхода си като бизнесмен, със своите не дотам почтени сделки и намеса в политическото задкулисие. Като персонажи се появяват и други реални знаменитости, преплели съдби с главните герои: Батиста Менегини – съпругът на Калас, и Джаки Кенеди, заради която я изоставя Онасис. Той въвежда в действието и един още по-важен персонаж: парите. Най-богатият човек на света не владее особено езика на любовта: груб е, директен, арогантен, но пък парите му придават чар и той добре говори техния език. При първата среща с Менегини Онасис директно пита колко пари ще иска италианецът, за да даде развод на Мария; по-късно дори ще се опита да подкупи с тях лодкаря на подземния свят Харон. И все пак любовта на Калас и Онасис, макар и стъпкана в живота, ще ги съпътства до смъртта. И може би отвъд нея, загатва финалът на представлението… Двамата са като дух и материя, които не могат един без друг.

Диригент-постановчик на спектакъла е маестро Страцимир Павлов, а режисьор – Петко Бонев. Сценографията е на Ася Стоименова, 3D мапингът, който превръща декора ту в класическа гръцка архитектура, ту в небостъргачи, по които се равнява възходът на героите, ту в интериора на яхтата „Кристина“ или залата на миланската Ла Скала, е на Лора Руневска. Хореограф е Анна Пампулова.

Премиерата на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“, която откри снощи Новогодишния музикален фестивал в НДК, бе уважена от двама президенти – от българския Румен Радев и от албанския Байрам Бегай с техните съпруги.

 

Още по темата