Медия без
политическа реклама

Софийската опера за първи път гостува със спектакъл в Турция

Българска „Тоска“ се играе благотворително за 100-годишнината на републиката и в помощ на пострадалите от земетресенията

08 Ноем. 2023
Софийска опера
Радостина Николаева и Костадин Андреев като Тоска и Каварадоси в оперния спектакъл под режисурата на акад. Пламен Карталов.

Софийската опера за първи път гостува с оперен спектакъл в Турция, съобщиха от културната институция. „Тоска“ от Джакомо Пучини ще бъде част от програмата за отбелязване на 100-годишнината от обявяването на южната ни съседка за република. Гастролът е по идея на българското посолство в Анкара и лично на посланик Ангел Чолаков, с подкрепата на нашето Министерство на културата, като благотворителна инициатива за подкрепа след щетите, нанесени от унищожителното земетресение в страната неотдавна. Финансовите приходи ще бъдат изцяло дарени в помощ на районите в Югоизточна Турция, най-силно засегнати от бедствието през февруари.

Постановката на акад. Пламен Карталов ще се играе тази вечер в Държавната опера и балет на столицата Анкара и на 11 ноември в Културния център „Ататюрк“ в Истанбул. Под диригентството на Сунай Муратов като солисти в главните роли на сцената ще излязат именитите ни сопрани Радостина Николаева и Габриела Георгиева (Флория Тоска), тенорите Костадин Андреев и Мартин Илиев (Марио Каварадоси), румънският баритон Йонуц Паску (Барон Скарпия). Премиерата на тази постановка на „Тоска“ у нас е на 12 ноември 2011-а. Още на следващата година с нея Софийската опера гостува в Япония. 

Изборът на произведението е свързан с фигурата на визионера, реформист и приятел на България Мустафа Кемал Ататюрк, който в периода си на военен аташе в София (1913-1915) активно се включва в културния живот на българската столица и е редовен зрител на представленията на Българското оперно дружество. „Тоска“ е била сред любимите опери на Ататюрк. 

Благодаря, че Софийската опера за първи път гостува в Турция, заяви директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов, цитиран от БТА, на срещата „Културата и образованието – мост между България и Турция“ ден преди представянето на оперния спектакъл в Анкара. Срещата се състоя в пресклуба на БТА в турската столица. „Надяваме се този проект да даде плодове на едно сътрудничество – София да бъде част от културата на Турция и Турция да бъде част от културата на България“, пожела маестро Карталов.

 

Още по темата