Медия без
политическа реклама

Ученици на Кабаиванска от цял свят пеят в „Аида“ на Софийската опера

Сред тях са вече прочутите Витория Йео, Вероника Симеони, Андреа Каре

23 Яну. 2024
НБУ
Райна Кабаиванска с бразилското мецосопрано Ана Виктория Питс.

Ученици на Райна Кабаиванска от цял свят идват за участие в „Аида“ на Софийската опера и балет, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Нов български университет, където оперната дива от години води майсторски класове. Представленията са в четири поредни вечери - 25, 26, 27 и 28 януари. 

Етиопската принцеса Аида ще бъде Витория Йео. Южнокорейското сопрано е призната изпълнителка в ролята, която е представяла на Залцбургския фестивал, в Кралския театър в Мадрид и Римската опера. Работила е с някои от най-големите диригенти – Рикардо Мути, Марко Армилято, Мюнг Вунг Чунг, Даниел Орен, Микеле Мариоти. Екзотичното й излъчване вдъхновява режисьори от ранга на Дейвид Ливърмор и Питър Грийнъуей.  

В ролята на Амнерис, дъщерята на фараона на Египет, ще е италианското мецосопрано Вероника Симеони – една от най-титулуваните ученички на Райна Кабаиванска, с изяви в „Ла скала“, „Ковънт гардън“, „Метрополитън“, Парижката опера и десетки други престижни оперни сцени в Европа, Америка и Азия. За участието си в София Симеони пристига от „Ла скала“ в Милано, където под диригентството на Рикардо Шаи пя с Ана Нетребко в „Дон Карлос“.

Партията на египетския военачалник Радамес е за друго голямо име от школата на Кабаиванска, познато в Ню Йорк, Лондон, Милано, Мадрид, Виена, Мюнхен, Копенхаген – италианския тенор Андреа Каре. През 2006 г. Кабаиванска го запознава с Лучано Павароти и той става неговият последен ученик. На сцената Каре си е партнирал със самата Райна Кабаиванска, а също с Пласидо Доминго, Елина Гаранча, Александра Куржак, както и с българската оперна звезда Соня Йончева.

Във втората премиерна вечер има двама дебютанти в произведението на Верди – София Соловий като Аида и Давиде Риу като Радамес. Украинското сопрано е аплодирано на много сцени в Европа, включително Виенската опера, Театро „Реал“ в Мадрид, Двореца на изкуствата „Кралица София” във Валенсия, Кралския театър на Валония в Лиеж, Театро „Сан Карло“ в Неапол. След руската агресия в Украйна Соловий се завръща при семейството си в родния Лвов и участва в серия концерти Muses are not silent, излъчвани онлайн от подземието на Лвовската филхармония. Година по-късно възстановява международните си изяви. Преди месец, по покана на световнопризнатия български оперен режисьор Вера Немирова, Соловий направи дебют в „Летящия холандец“ на сцената на Варненската опера.

Южнокорейският тенор Давиде Риу е познат у нас от изявите си в Софийската опера като Калаф в „Турандот“ през 2016 и 2022 г., Полионе в „Норма" през 2017 г. и Манрико в „Трубадур" през 2019 г. Междувременно дебютира във Филхармоничния театър на Верона, Театро „Франческо Чилеа“ в Реджо ди Калабрия и в оперния театър на Кайро.

Амнерис ще е бразилското мецосопрано Ана Виктория Питс, позната на родната публика от ролята й на Азучена в „Трубадур“ през 2019 г. Поради извънреден ангажимент в Театро „Голдони“ в Ливорно Питс пристига в София направо за генералната репетиция на „Аида“ и ще разчита на прочутата си творческа дисциплина и адаптивност, за да навлезе успешно в постановката, коментират от НБУ.

Други трима артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ ще са на сцената във всеки от четирите спектакъла. Царят ще е Костадин Мечков – солист на Държавната опера в Бургас и лауреат на редица певчески конкурси. Амонасро и Рамфис са младите Хе Канг и Божидар Божкилов. Баритонът от Южна Корея е печелил два от най-престижните музикални конкурси в Италия – „Пиеро Капучили“ и „Вердиеви гласове“. За представленията в София пристига от Театро лирико в Каляри, където представянето му като Марчело в „Бохеми“ критиката определи като „вдъхновено и завладяващо“. Божидар Божкилов има успешни дебюти в Парижката опера, Театро „Реджо“ в Торино, Софийска опера и балет, академията „Санта Чечилия“ в Рим. 

Всички тези артисти са били подпомагани през годините от фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ, който осигурява стипендии за обучение на млади оперни певци и подкрепа за началото на тяхната кариера.

2024 година е юбилейна за Райна Кабаиванска, която ще закръгли 90. По инициатива на д-р Георги Текев – изпълнителен директор и член на настоятелството на НБУ, под егидата на университета се обединяват поредица от събития, посветени на великата дива. Към тази инициатива, наречена „Годината на Кабаиванска“, се присъединяват Софийската опера и балет, Софийската филхармония, Столична община, българските културни центрове в Париж и Лондон, посолството на Италия в България, Театро „Лучано Павароти“ в Модена, Театро Масимо в Палермо, „Ла Фениче“ във Венеция и други спомоществователи.

Още по темата