Медия без
политическа реклама

Софийската опера открива сезона с „Травиата“ под палката на Пласидо Доминго

В Скопие завесата се вдига за постановка на маестро Пламен Карталов

11 Септ. 2023
Пласидо Доминго и Пламен Карталов от години са в творческо единомислие и приятелство.
Софийска опера и балет
Пласидо Доминго и Пламен Карталов от години са в творческо единомислие и приятелство.

Софийската опера и балет открива сезон 23/24 с една от най-обичаните опери на Джузепе Верди под диригентската палка на легендата Пласидо Доминго. „Скъпи български приятели, много съм щастлив и се гордея, че ще бъда с вас на 15 септември, за да дирижирам „Травиата“ в Софийската опера. Ще бъде моят дебют в този красив театър“, изпрати емоционално видеосъобщение световноизвестният тенор, който напоследък все по-често се посвещава на дирижирането.

През 2014 г., по време на гостуването на Пласидо Доминго за концерт у нас, той е специален гост на директора на Софийската опера Пламен Карталов. Още тогава Доминго получава покана за участие на сцената на Националната опера – покана, която се осъществява едва тази година. По време на срещата Доминго научава, че в същата година, когато той участва в спектакли на операта „Гуарани“ на най-известния бразилски композитор Антонио Карлос Гомес, Пламен Карталов поставя в София същата опера. Двамата откриват единомислие и в отношението си към Вагнер. Акад. Карталов вече е завършил своята първа постановка на „Пръстенът на нибелунга“, а Доминго е един от търсените интерпретатори на Вагнер, получил признание за Тристан, Зигмунд, Ерик, Парсифал, Танхойзер, Лоенгрин.

„Травиата“ заема важно място в творческите биографии на двамата творци.

Професионалният дебют на Пласидо Доминго в голяма централна партия е Алфред от „Травиата“ през 1961 г. Като диригент през 1973 г. той дебютира именно със спектакъл на „Травиата“ с Нюйоркската опера в Линкълн център. Доминго е носител на 9 награди „Грами“ и едната от тях е за „Травиата“ от 1983 г. в категория „Най-добър оперен запис“. Много отличия получава и филмът „Травиата“ под режисурата на Франко Дзефирели с участието на Пласидо Доминго под диригентството на Джеймс Ливайн.

Още преди повече от 40 години Пламен Карталов предприема новаторски подход в правенето на оперен театър: вместо със средства от държавния бюджет на Министерството на културата, за първи път в България той използва средства, предоставени от безкористен меценат: инж. Светослав Генчев. Това става в Русе през 1983 г. при постановка на операта „Травиата“. „Видяхме нов, оригинален и в същото време опрян на най-доброто в традицията прочит на Вердиевата „Травиата”… Сполучлива идея на режисьора Пламен Карталов“, възторжено откликва тогава композиторът Марин Големинов. Вече като директор на Софийската опера, Пламен Карталов възстановява своята „Травиата“ от Русе. Десетилетия след тези събития и 170 години след създаването на операта, историята на Виолета и Алфред за любов, дълг и саможертва продължава да вълнува и да бъде аплодирана от меломаните в София. „Вердиевият репертоар е златна мина за всеки оперен артист, а „Травиата” – перла в короната на всеки оперен театър. Изпълняваме и желанието на публиката, и на поколението от наши млади артисти, за чието вокално и актьорско израстване шедьовърът на Джузепе Верди е бойна колесница в битката за творческото им развитие“, казва маестро Карталов.

На 15 септември под диригентството на Пласидо Доминго ще пеят солистите Станислава Момекова – Виолета, Иля Селиванов – Алфред, Атанас Младенов – Жермон, Силвана Пръвчева – Флора, Благовеста Мекки-Цветкова – Анина.

Почти по същото време – на 16 септември, Националната опера и балет в Скопие открива новия си сезон с операта „Лидия от Македония“ в постановка на Пламен Карталов.

„Лидия от Македония“ е написана през 2001 г. от композитора Ристо Аврамовски по поръчка на тогавашния Македонски народен театър. Либретото е от Ги Шелеи и Дора Петрова от Франция. Творбата се е утвърдила като една от най-добрите македонски опери. „Това е библейска история за живота на св. Лидия, смятана за първата християнка в Европа“, отбелязва акад. Пламен Карталов. Преданията за светицата отвеждат в първите дни на навлизането на християнската вяра. Лидия, която боядисвала пурпурните платове за римските сенатори, приютила апостол Павел по време на неговите странствания, описани в „Деяния на апостолите“. Тя и семейството й приели християнството и били жестоко наказани от римляните...

В Скопие спектакъла „Лидия от Македония“ ще дирижира Иван Еминович, а режисьор на възстановката е Трайко Йордановски. Сценографията е на Панче Минов, а костюмите – на Елена Дончева. Ролята на Лидия ще изпълни Наде Талевска Спасовска, а св. Павел ще бъде Игор Дурловски.

Операта многократно се връща в репертоара на театъра след нейната премиера под режисурата на Пламен Карталов. Представяна е и на международния фестивал „Охридско лято“.

Още по темата