Медия без
политическа реклама

Софийската филхармония поема на турне в три държави

Първият ни оркестър ще изнесе поредица концерти в Гърция, Австрия и Германия

14 Окт. 2023
Софийската филхармония ще изнесе концерти в някои от най-престижните музикални зали на континента.
Софийската филхармония ще изнесе концерти в някои от най-престижните музикални зали на континента.

Софийската филхармония ще бъде на турне из Европа в края на октомври и началото на ноември, съобщиха от културната институция. Националният ни оркестър под палката на маестро Найден Тодоров ще представи своето изкуство в 3 държави – Гърция, Австрия и Германия. Концерти ще има в градовете Солун, Виена, Фирсен, Щутгарт и Висбаден.

Най-напред, на 22 октомври, в Солунската концертна зала филхармониците ще изпълнят „Празнична увертюра“ от Веселин Стоянов, „Валс“ от Морис Равел и „Картини от една изложба“ от Мусоргски. Към последното произведение ще се присъединят и музикантите от Солунския държавен оркестър. Солунските музиканти пък ще върнат визитата и ще гостуват в зала „България“ на 17 декември, когато заедно с Националния филхармоничен хор ще представят Деветата симфония на Бетовен.

На 5 ноември Софийската филхармония ще излезе на сцената на „Концертхаус“ – Виена, една от най-авторитетните зали в света за изпълняване на класическа музика. В програмата са Концерт за цигулка в ре мажор от Бетовен и Симфония №9 от Дворжак. Солист на концерта е един от най-добрите ученици на виртуозната Ан-Софи Мутер – младият, но вече много популярен цигулар от немско-испанско-малайзийски произход Елиас Давид Монкадо. Преди малко повече от година Софийската филхармония гостува и на друг престижен виенски музикален адрес – Златната зала на „Музикферайн“, с репертоар от произведения на Антонин Дворжак, Веселин Стоянов и Чайковски.

7, 8 и 9 ноември са датите на концертите от германската част на обиколката – съответно във Фирсен, Щутгарт и Висбаден. Програмата за Германия включва Концерт за цигулка в ре мажор от Бетовен със солист Елиас Давид Монкадо,  „Валс“ от Морис Равел и „Картини от една изложба“ от Мусоргски.

От Софийска филхармония споделят, че с нетърпение очакват да споделят своята музика и с българската диаспора в Солун, Виена, Фирсен, Щутгарт и Висбаден.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата