Медия без
политическа реклама

"Синелибри" за девети път ще събере киното с литературата

27 Юни 2023

Кинолитературният фестивал "Синелибри" - доколкото ни е известно, без аналог в света - ще се проведе за девети път тази есен. Откриването е на 6 октомври с традиционната празнична церемония и пърформанс в зала 1 на НДК, а прожекциите ще продължат до 29-и в седем града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. 

Под мотото "Метаморфози" фестивалът отбелязва 140 години от рождението на Франц Кафка, една от най-влиятелните фигури в литературата на XX век. Наред с Джеймс Джойс и Марсел Пруст, Кафка е смятан за един от "тримата влъхви" на модерната литература. Мотото на фестивала се асоциира пряко с новелата "Метаморфозата", емблематична творба на писателя, публикувана за пръв път през 1915 година. Фестивалните събития са символично обединени от пеперудата като въплъщение на идеята за постоянните метаморфози в природата. По аналогичен начин литературата, попаднала във фокуса на големите киновизионери, търпи смайващи метаморфози по пътя към големия екран и носи наслада на всички сетива.

"Синелибри" е фестивал, който представя само и единствено филми-адаптации по литературни произведения. Тазгодишното издание обещава повече от 60 кинозаглавия, отличени в Кан, Венеция, Берлин, Торонто и на други престижни фестивали. "Както винаги, селекцията е безкомпромисна, а всеки от филмите е пример за изобретателност и смелост при превода на съответното литературно произведение на езика на киното", гарантират организаторите. Като традиция от предишните осем издание се е наложил афинитетът им към френското и италианското кино и литература.

Деветото издание на фестивала обхваща четири конкурса: за пълнометражен игрален филм, за документален филм, за късометражен филм и за костюми. Предвиден е и раздел Кино с кауза, в който ще влязат филми на наболели теми. В процес на подготовка са десетки кино-литературни събития, дискусии, чествания, ретроспективи, галавечери, уъркшоп в областта на кинематографията, публични срещи с гости и арбитри от световна величина.

Предстои да бъдат обявени заглавията от фестивалната програма и имената на гостите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Синелибри

Още по темата