Медия без
политическа реклама

"Синелибри" влиза в петото измерение на 5 октомври

Жулиет Бинош в "Тази, която не съм".
снимка: Синелибри
Жулиет Бинош в "Тази, която не съм".

Филмово-книжният фестивал "Синелибри", чиято селекция включва само адаптации по литературни произведения, разперва криле за своето пето издание. От вчера са известни всички подробности за програмата и гостите, а в продажба са и билетите за прожекциите в Easypay, epaygo.bg и касите на кината. Под мотото "Петото измерение" той се открива на 5 октомври и ще продължи 15 дни. Подбрани са 55 нови филма, а освен в София те ще имат прожекции в Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора. Любопитен акцент в програмата, свързан с петото издание на фестивала и името му, е "Пет е съвършеното число" - италианска екранизация по комикс, пристигаща след премиерата си във Венеция за международния конкурс.

Конкурсната програма на "Синелибри" включва 11 заглавия, сред които и българският "Снимка с Юки", а журито е председателствано от Кристоф Ламбер ("Тарзан", "Шотландски боец"). В избора ще му правят компания актрисите Ирини Жамбонас и Лоредана Каната (позната от филмите на Сорентино), Давид Лагергранц - писателят, дописал трилогията "Милениум", както и френският режисьор от румънски произход Раду Михайлеану. 

За пръв път програмата на феста ще приюти и късометражен конкурс, а наградата на най-добрия сред 10-те български кратки филма ще бъде връчена на 20 октомври. 

Вече бе обявено, че откриването ще бъде с дългоочаквания проект "Офицер и шпионин" на скандалния Роман Полански, посветен на аферата "Драйфус" и спечелил преди дни наградата на журито във Венеция. Директно от феста в Торонто идва чисто новият "Песента на имената". "Невидимият живот на Еуридисе Гузмао" пък впечатли журито на "Особен поглед" в Кан. "Тази, която не съм" с участието на Жулиет Бинош ще бъде прожектиран на церемонията по награждаването на 13 октомври в зала 1, а сред най-интересните заглавия в селекцията е и "Къде си, Бернадет" с голямата Кейт Бланшет. Любопитен акцент е "панорама Кубрик", посветена на 100-годишнината на големия режисьор и 50 г. от стъпването на човек на Луната.

Многобройните гости от света на книгата и киното ще бъдат символични "домакини" на галавечерите, посветени на култури от цял свят - Испания, Португалия, Швеция, Израел, Германия, Франция, Унгария, Бразилия, Ирландия, Япония и Италия. За пръв път тази есен "Синелибри" включва и театър - три представления по книги на Амели Нотомб, Херман Кох и Лив Улман, които ще се играят в дните на феста. 

За петилетка фестивалът, създаден по идея и организиран от Жаклин Вагенщайн, се доказа като важно културно събитие в есенния календар, а пълни подробности за филмите, прожекциите и съпътстващите събития този октомври могат да се открият на www.cinelibri.com. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата