Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шарл Дютоа дирижира Камий Тома в зала "България"

Концертът им е на 22 септември

19 Септ. 2023
Caline Fournier
Младата виолончелистка Камий Тома превзема световните сцени със зашеметяваща скорост.

Софийската филхармония е приготвила истинска празнична програма за почитателите на класиката на 22 септември - Деня на независимостта. Две големи имена от различни поколения ще се срещнат на сцената на зала "България" в компанията на националния филхармоничен оркестър.

Той е легенда в света на класиката, известен и впечатляващ с детайлната си работа по партитурата, с брилянтния звук, който „вади" от оркестрите и с изтънчената стилистика на неговите интерпретации. Номиниран е десет пъти за "Грами", два пъти е удостояван с нея, има още над 50 награди с дирижираните от него оркестри и над 40 лични отличия. Той е маестро Шарл Дютоа.

Тя - харизматично артистична млада звезда на виолончелото, която покорява със своя оптимизъм, жизненост и радостното излъчване. Тя е единствената дама виолончелист в групата на Дойче Грамофон. През 2014 печели наградата за изгряваща звезда Les Victoires de la Musique. В същата година, поканена да представи Белгия в конкурса на Европейския съюз за радио и телевизия, е удостоена с първа награда и обявена за "Нов талант на годината". През 2017 г. печели наградата "Ехо Класик". Tя е Камий Тома.

Маестро Дютоа ще предложи на българската публика програма, включващи "Пелеас и Мелизанда" - оркестрова сюита от Габриел Форе, по едноименната театрална пиеса на Метерлинк; Концерт за виолончело и оркестър в ми минор от Едуард Елгар; Симфония №9 в ми минор "Из новия свят" на Антонин Дворжак. 

Шарл Дютоа завършва музикалното си образование с цигулка, виола, пиано, ударни, композиция и дирижиране в Консерваториите в Лозана и Женева. Още от дебюта си през 50-те години с Лозанския камерен оркестър и Марта Аргерич той утвърждава репутацията си на един от най-забележителните диригенти на нашето време. Едва 20-годишен той е поканен от Херберт фон Караян да дирижира спектакъла на балета "Тривърхата шапка" на Мануел де Файя във Виенската щатсопер. Оттогава той гостува на Кралската опера в Лондон, Метрополитен в Ню Йорк, Deutsche Oper в Берлин, Операта в Лос Анджелис, Театро Колон в Буенос Айрес и мн. др. От 1967 до 1977 е главен диригент на Симфоничния оркестър на Берн, след което в продължение на четвърт век е артистичен директор на Симфоничния оркестър на Монреал, издигайки го до един от най-добрите световни оркестри. Музикален директор е на Националния оркестър на Франция (1991 - 2001) и на Симфоничния оркестър на NHK в Токио (1998 - 2003). Той е главен диригент и артистичен директор на Кралския филхармоничен оркестър на Лондон от 2009-а, дирижира Оркестъра на Филаделфия от 1980 г., а от 2012-а е негов почетен диригент.

Почетен кавалер на Ордена на Канада и носител на рядкото за чужденци отличие Национален орден на Квебек, а също и Командор на Ордена за изкуство и литература на френското правителство. През 2014 е отличен за цялостно творчество на Международните музикални награди за класика. През 2007 получава златен медал на Лозана. През 2017 получава златен медал на Кралското филхармонично общество.

Младата френско-белгийска виолончелистка Камий Тома, която подписа през април 2017 г. ексклузивен договор с Deutsche Grammophon, е движена от страстта към живота и желанието да вдъхновява другите да отворят сърцата си за чудото и емоцията на класическата музика. Нейният втори албум Voice of Hope е издаден през юни 2020 г. В основата му е световният премиерен запис на Концерта за виолончело и оркестър Never Give Up от известния турски пианист и композитор Фазил Сай – отговорът на твореца на терористичните атаки в Париж и Истанбул, написан специално за Тома, която го изпълнява за първи път в Париж през април 2018 г. Това е първият класически албум, записан в партньорство с УНИЦЕФ, отразяващ желанието на виолончелистката да помага на другите чрез своята музика.

Камий Тома е родена през 1988 г. в Париж. Започва да свири на виолончело на четиригодишна възраст, постига невероятно бърз напредък и започва да взема уроци при Марсел Бардон в Националната консерватория в Париж. Продължава обучението си в Германия. Тя е лауреат на редица конкурси, а през 2017 г. нейният дебютен албум Reminiscences печели наградата "Ехо класик". Работила е с диригенти като Пааво Ярви, Мико Франк, Марк Сустро, Кент Нагано, Стефан Деньов. Камий Тома свири на инструмент Страдивари "Фойерман" от 1730 г., предоставен ѝ от Музикалната фондация Nippon.

А билети за концерта можете да купите на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още по темата