Медия без
политическа реклама

Санчо Финци се завръща в България за премиерата на филма „Януари“

Черно-бялата история по Радичков е игрален дебют на документалиста Андрей Паунов

14 Яну. 2023
Самуел Финци в "Януари"
Продукцията
Самуел Финци в "Януари"

Актьорът Самуел Финци се завръща в България за премиерата на филма "Януари" по мотиви от Йордан Радичков, съобщи БТА, позовавайки се на информация от организаторите. Лентата ще бъде по кината в цялата страна от 20 януари, както и в някои артхаус кина във Великобритания с премиера в Лондон на 24 януари в Barbican Centre, в сътрудничество с New East Cinema. Санчо Финци е в главната роля, Йосиф Сърчаджиев е негов постоянен спътник, участват още Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Борко Чучков и Малин Кръстев.

"Януари" е игралният дебют на режисьора Андрей Паунов, известен с документалните филми “Георги и пеперудите“ (носител на "Сребърен вълк" от Амстердам, IDFA, 2004), "Проблемът с комарите и други истории" (с премиера на 46-ия фестивал в Кан, 2007), "Момчето, което беше цар" (показан за първи път в Торонто, 2011) и филмовия разказ за Кристо Явашев "Да ходиш по вода".

"В този първи опит да разкаже неслучила се история, Андрей Паунов създава филм за двоичността на човешката природа, изобразена чрез противопоставянето между човек и вълк като борбата или пък приемането едновременно на божественото и диаболичното в нас, за значението на всичко, за голямата картина на живота във и извън човека", разказват от екипа. Петима мъже, хванати в примката на свирепата Радичкова зима, в безвремието между живота и смъртта, между миналото и бъдещето, познатото и неизвестното, се опитват да разгадаят една мистерия, която бавно ги поглъща.

Оператор е Вашку Виана – един от най-известните представители на новото португалско кино, музиката е на Иво Паунов. Сценарият е на Алекс Барет и Андрей М. Паунов. 

"Не искам да казвам на никого за какво е този филм. Той трябва да се гледа с отворено съзнание, за да не се възприеме буквално. Едва тогава човек може да разбере, че през целия филм си е задавал въпроси за себе си, а не за самия сюжет. Че е бил на едно пътешествие. Мистичното идва от това, че намира отговорите, когато най-малко очаква. И това му действа или като шамар, или като проникновение. Това не е само черно-бял филм. Това е черно-бяла история", споделя за филма си режисьорът Андрей Паунов.

 

Още по темата