Quantcast

Медия без
политическа реклама

Райна Кабаиванска избра певци от 6 държави за нов майсторски клас

Световното сопрано и педагог ще работи с 15-те млади таланти, които ще пеят в „Бохеми“ през декември в Операта

09 Септ. 2022
Александър Богдан Томпсън
На прослушването пред Кабаиванска са се явили кандидати от цял свят.

Райна Кабаиванска избра 15 млади оперни певци за своя 22-ри майсторски клас в рамките на проекта на Нов български университет „Школата Кабаиванска на световната оперна сцена“. Прослушването на кандидатите се състоя вчера, когато над 60 изпълнители от цял свят демонстрираха уменията си пред оперната прима в зала "България".

В продължение на три седмици избраните млади таланти от шест държави – България, Гърция, Италия, Китай, Молдова и Южна Корея, ще работят върху усъвършенстване на вокална техника и актьорска интерпретация. Кабаиванска ще избере състав за централните роли в операта "Бохеми". Спектаклите от проекта на НБУ ще са през декември в Софийската опера и балет.

Майсторският клас приключва на 2 октомври с гала концерт в зала "България" със Софийската филхармония, който ще дирижира маестро Найден Тодоров. На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас, ще бъдат присъдени стипендии от фонда "Райна Кабаиванска" в НБУ за обучение в Италия и България.

На 10 септември в кино "Одеон", в секцията "Арт хоризонти" на фестивала Master of Art, ще бъде българската премиера  на документалния филм La Scuola Kabaivanska („Школата Кабаиванска“) с режисьор Найо Тицин, сценарист Петър Барбалов и продуцент д-р Георги Текев – изпълнителен директор на НБУ и създател на проекта „Школата Кабаиванска на световната оперна сцена“. Лентата вече беше показана на кинофестивала на Българския културен институт в Рим и на Международния фестивал за документално кино в Барселона.

 

Още по темата