Медия без
политическа реклама

Расим се връща към живописта с „Недовършени творби“

Известният визуален артист представя изложба в столичната One gallery

09 Май 2024
Автопортрет на художника Расим, който ще бъде показан в изложбата.
One gallery
Автопортрет на художника Расим, който ще бъде показан в изложбата.

Изложба на известния визуален артист Расим (RASSIM®) се открива на 15 май от 19.00 ч. в столичната One gallery на ул. „Дякон Игнатий“ 1. Експозицията под наслов „Недовършени творби 2024-2007“ включва недовършени и непоказани работи, започнати след 2006 г. в период, когато художникът търси формата на своето връщане към живописта. Това се случва след повече от десетилетие работа с така наречените алтернативни медии, каквито са фотографията, видеото и инсталацията, обясняват организаторите.

Кариерата на художника в съвременния свят на изкуството зависи както от художествените качества, визуалните решения и концептуалните търсения в работата му, така и до голяма степен от нейното представяне и формирането на определена „аура“ около изключителния характер на произведението и на неговия автор. Тази стратегия e добре приета в контекста на българския неоконцептуализъм и в началото на XXI в. RASSIM® вече е сред известните български автори, участвал е в престижни международни форуми, включен е в западни издания за съвременно изкуство и е успял да превърне себе си във внимателно трансформирано или по-точно „коригирано“ произведение на изкуството.

Зад тази добре полирана визитка на професионалния художник стоят много експерименти и разнородни технически условности, които поради преходния си характер обикновено остават в сянката на изведените проекти и завършените произведения. Затова може да се каже, че настоящата изложба представлява неконвенционално решение, посочва културологът Иван Стефанов.

Двете широкоформатни платна, показани в тази изложба –  „Предпочитаното тяло“ (2007) и „Отделяне от тялото“ (2007), могат да се осмислят като централни за експозицията, защото са част от споменатата трансформация в работата на художника и са напълно непознати за публиката. Използваните акрилни бои и работата по подготвителни рисунки са нетипични решения за по-късните живописни серии на RASSIM®, те са и свидетелство за новите в дадения момент формални търсения на художника. Тази преднамерена подмяна на медията откриваме и в най-разпознаваемата сред включените работи – „Автопортрет“ (2024/2015/1995), публикувана за пръв път като акция в списание „Изкуство/Art In Bulgaria“ през 1995 г.

Важен акцент от настоящата експозиция е и картината Et in Arcadia ego (1630/2016) по Никола Пусен, която представя следващия период в работата на RASSIM® – от 2006 г. насам художникът рисува с органични материали и натурални пигменти като урина, сол, изгоряло моторно масло, петрол и син камък. Независимо от точното композиционно репликиране на оригинала, тази творба от серията „Стари картини“ може да се отнесе към определението „недовършена“ поради ескизния характер на живописната ѝ разработка и по-свободното третиране на пластиката, фона и пренебрегнатата конкретика в детайла, казва културологът. Подобно приземяване на автора пред публиката е рядкост в съвременното изкуство, защото до голяма степен вече споменатата „аура“ произлиза от мистерията на гениалността, от скритата за всички зрители работа в ателието и от илюзията за почти неръкотворната перфектност, коментира той.

Изложбата „Недовършени творби“ може да бъде видяна в One gallery до 10 юни.

RASSIM® с рождено име Красимир Кръстев е роден през 1972 г. Завършил е живопис в Националната художествена академия през 1998 г. Живее и работи в София. Той е една от най-важните фигури, осъществили радикална промяна в понятието за изкуство на българската художествена сцена през 90-те години на миналия век. Най-известната серия на автора е „Корекции” (1996-98), в която работи със собственото си тяло и пресъздава актуални социални модели – на типичния мачо красавец от рекламите, на мускулестия културист, на наркомана, на „другия”. Расим Има над 15 самостоятелни изложби в София, Белград, Виена, Фрайбург (Швейцария), както и участие в групови прояви на Биеналето във Венеция (2015), в Цюрих, Хамбург, Ню Йорк, Атланта, Берлин, Дрезден, Ниш и много други.

 

Още по темата