Медия без
политическа реклама

Публиката определи първите 10 финалисти за „Евровизия 2024“

Според букмейкърите големият фаворит е Хърватия с песента Rim Tim Tagi Dim

08 Май 2024
Бейби Лазаня от Хърватия е фаворит за победата на "Евровизия 2024".
ЕРА/БГНЕС
Бейби Лазаня от Хърватия е фаворит за победата на "Евровизия 2024".

Първите 10 държави, които ще имат правото да се представят в събота на финала на „Евровизия 2024“– един от най-големите музикални конкурси в света, бяха определени снощи след вота на публиката на първия полуфинал, който се проведе в шведския град Малмьо.

Страните, които си запазиха място на големия финал, по реда на обявяването им (произволен, а не според класиране), са Сърбия, Португалия, Словения, Литва, Украйна, Финландия, Кипър, Хърватия, Ирландия и Люксембург. Отпаднаха представителите на Австралия, Азербайджан, Исландия, Полша и Молдова.

Австралийското дуо Electric Fields, което се надяваше, че техният хит One Milkali, чийто текст е отчасти на аборигенски език, ще ги изстреля на финала, претърпя разочарование. Музикантите от ирландската гот-електро-поп група Bambie Thug, които се класират на финала с песента си Doomsday Blue, пък бяха принудени да сменят сценичния си грим, който беше преценен като пропалестински.

Полуфиналът във вторник включваше изпълненията и на две страни от т. нар. Голямата петорка - основателите на конкурса, които осигуряват и по-голямата част от финансирането му: Великобритания и Германия. Те, както и Швеция – победител от миналогодишното издание на "Евровизия" и по право тазгодишен домакин, са автоматични финалисти.

Водещи на „Евровизия 2024“ са актрисите Петра Меде и Малин Акерман.

Преди състезателната програма вечерта беше открита с изпълнения на трима "носители на стара слава" от конкурса: Елени Фурейра от Кипър – второ място през 2018-а с песента Fuego, шведът Ерик Сааде – трети през 2011-а с Popular, и испанката Шанел – класирана трета през 2022-ра с песента SloMo. Извън конкурсната програма пяха и ирландецът Джони Лоугън – двукратен победител от „Евровизия“ през 1980 и 1987 г., и шведският изпълнител с италиански корени Бенджамин Ингросо, представял страната си в конкурса през 2018-а.

Следващият полуфинал ще се проведе в четвъртък, когато за финала ще бъдат избрани още 10 държави от 16 участници. Тогава ще се представят и останалите три страни от Голямата петорка: Франция, Испания и Италия. Финалът е в „Малмьо Арена“ в събота вечер от 21 часа българско време.

Според букмейкърите на EurovisionWorld.com в момента големият фаворит е Хърватия, чийто шанс да спечели конкурса със своя атрактивен представител Бейби Лазаня и песента му Rim Tim Tagi Dim в момента възлиза на 36%. Второто място те отреждат на Немо от Швейцария с The Code – 17% вероятност. Трета според прогнозите ще е италианката Анджелина Манго, която представя страната си в конкурса благодарение на своята победа на фестивала в Сан Ремо през февруари с песента La Noia – с 10% вероятност. Четвърта с 8% вероятност да спечели конкурса букмейкърите поставят представителката на Украйна Альона Альона с парчето Teresa & Maria. Петото място с 6% вероятност да се окажат победители делят Ирландия и Нидерландия.

Организиран от Европейския съюз за радио и телевизия, конкурсът „Евровизия“ се провежда ежегодно от 1956 г. насам. Той привлича огромен зрителски интерес, като през 2023 г. са го гледали над 160 милиона души.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата