Медия без
политическа реклама

Полските управляващи вкупом атакуваха филм, награден във Венеция

"Зелена граница" на Агнешка Холанд им подейства като червено на бик преди изборите

25 Септ. 2023
Агнешка Холанд (вдясно) на снимачната площадка на "Зелена граница" с част от героите си-бежанци.
Агнешка Холанд (вдясно) на снимачната площадка на "Зелена граница" с част от героите си-бежанци.

Управляващите в Полша остро нападнаха филма на полската режисьорка Агнешка Холанд "Зелена граница", който получи наградата на журито на филмовия фестивал във Венеция по-рано този месец. След политическите атаки дойде категоричната подкрепа на творчески организации и хора на изкуството от цял свят за Холанд и филма й.

Филмът, чиято полска премиера бе на 22 септември, е посветен на мигрантите от Азия и Близкия изток, които се опитват да влязат нелегално в страната и често са отблъсквани от полските граничари. Историята е разказана през погледа на сирийско семейство, което се опитва да стигне до ЕС през Беларус, както и от гледна точка на полски граничар, който изпитва угризения заради бруталното отношение към бежанците. Филмът е вдъхновен от действителни събития през 2021 г., когато хиляди бяха блокирани по източната граница на ЕС след заплахата на беларуския президент Александър Лукашенко да "наводни" ЕС с "дрога и мигранти" в ответ на санкциите. 

Лидерът на националистическата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински осъди "позорния и отвратителен памфлет" на партийно заседание във Вроцлав, съобщи АФП. Според него целта на филма е "да обиди поляците, да представи честната защита на полската граница, границата на ЕС, като престъпление".

Министър-председателят Матеуш Моравецки пък каза, че филмът на Холанд се обявява за демонтирането на оградата по границата с Беларус, издигната от правителството, за да ограничи нелегалната имиграция. 

Станислав Жарин, комисар по сигурността на информационното пространство в Полша, обвини режисьорката, че е изгубила връзка с реалността и прави "инсинуации, използвани за атаки срещу Полша, поляците и правителството".

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро от партия "Суверенна Полша" сравни филма с нацистка пропаганда, "представяща поляците като бандити и убийци". В друго свое изявление той определи Холанд като сталинистка.

Полската режисьорка Агнешка Холанд представи на кинофестивала във Венеция новия си филм "Зелена граница", който е за бежанците на полско-беларуската граница, предадоха световните агенции. Лентата получи отлични отзиви от кинокритиците след премиерата на фестивала.

"Суверенна Полша" е част от управляващата коалиция заедно с "Право и справедливост", която има преднина според социолозите в навечерието на общите избори в Полша на 15 октомври. Правителството е насрочило за същия ден и референдум за миграционната политика, в който избирателите ще трябва да отговорят на въпроса дали подкрепят демонтирането на оградата по границата с Беларус, издигната през 2021 г. - след събитията, вдъхновили филма на Холанд.

74-годишната режисьорка, която е внучка на жертви на Холокоста, поиска извинение от Жобро и каза, че смята да го съди за поругаване.

Агнешка Холанд е една от най-известните полски кинорежисьори и сценаристи. Тя завършва образованието си в лицея "Стефан Батори" във Варшава и след това учи кино в Академията за изкуства в Прага. По време на Пражката пролет през 1968-а Агнешка Холанд е арестувана, тъй като подкрепя дисидентското движение. Тя се дипломира през 1971 година и започва работа като асистент-режисьор на Анджей Вайда и Кшищоф Зануси. От средата на 70-те години на ХХ век снима собствени игрални, документални и рекламни филми. През декември 1981 г. Холанд емигрира във Франция.

Агнешка Холанд е номинирана за "Оскар" за сценария си на "Европа, Европа" (1990), а с "Горчива реколта" печели номинация "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм през 1986-а. "Партитурите на Бетовен" с Ед Харис е обявен за най-добър филм на фестивала в Сан Себастиан през 2006 г., а "В мрака" (2012) е номиниран за "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм. 

От 2020 година Агнешка Холанд е прeдседател на Европейската филмова академия, като наследи на този пост Вим Вендерс. През 2017 г. е удостоена с "Наградата на София" за цялостен принос в световното киноизкуство.

След острите политически атаки срещу Холанд творци от цял свят се обявиха в нейна подкрепа. Европейската филмова академия заяви, че застава твърдо зад своята председателка Агнешка Холанд в декларация, публикувана на сайта на академията. "Едно от очакванията към европейското кино, чийто изключителен представител е тя (Холанд - бел.а.), е да гледа критично и отблизо към човешките истории, вместо да отвръща поглед. Филмите на Агнешка Холанд са се характеризират с дълбока човечност и уважение и затова тя заслужава да бъде третирана с уважение и хуманно. Характерно за значимото изкуство е, че киното провокира различни мнения и нагласи, когато създава необходимост от обсъждане на представените теми на социално и лично ниво, в политиката, в медиите и в разговорите със семейството и приятелите", се посочва в позицията на ЕФА.

И Федерацията на европейските филмови режисьори се присъедини към подкрепата за "Зелена граница" и режисьорката Холанд, съобщи "Скрийн дейли". В отворено писмо те заявяват, че се възхищават на Холанд за нейната сила и смелост пред ужасяващите атаки срещу нея и филма й в Полша. Федерацията, основана през 1980 г., представлява над 20 000 европейски филмови и телевизионни режисьори. В писмото се казва, че нейните членове напълно подкрепят Европейската филмова академия в позицията за Холанд.

В навечерието на полската премиера на "Зелена граница" полското правителство задължи разпространителя на филма "Кино свят" и киносалоните в страната да излъчват преди прожекциите предупредителен видеоклип, одобрен от властите, съобщи "Холивуд рипортър". Това е безпрецедентна мярка в демократична Полша, отбелязва изданието. 

Филмът е включен в програмата на 250 кина в страната в премиерната си седмица. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата