Медия без
политическа реклама

Подводни руини карат учени да преосмислят историята на Венеция

28 Юли 2021
Уикипедия
Венеция, Канал Гранде.

Под водите на венецианската лагуна под вода група учени са открили фрагменти от път и пристанище, за които се предполага, че са построени от древните римляни, съобщава The Times.  Това откритие поставя под съмнение общоприетата версия за основаването на Венеция през 421 г. сл. н. е. от  бежанци, спасяващи се от варвари — според изследователите намерените предмети са създадени няколко века по-рано.

Традиционно бляскавата Венеция е имала скромно начало, разказва The Times: тя е построена от нулата от хора, бягащи от хуните и вестготите в края на Римската империя. Сега обаче тази утвърдена теория е поставена под въпрос от експерти, които са открили под водата, близо до площад Сан Марко останки от древен римски път, построен няколко века преди общоприетата дата на основаването на Венеция през 421 г. н.е.

Ново изследване потвърждава хипотеза, разработена от италианския археолог Ернесто Канал през 80-те години. Той твърди, че римляните са пристигнали първи и са построили път в лагуната, свързвайки го с внушителната пътна мрежа в цялата страна. „Венецианците не се преместили в пусто място - смятаме, че е имало приемственост“, обяснява Фантина Мадрикардо, физик от Института за морски науки във Венеция.

Според британския вестник учените са използвали усъвършенстван сонар за изследване на канала Трепорти във венецианската лагуна. На дълбочина 4 м те са успели да намерят 12 големи обекта, които са части от пътя с дължина 1 км.  Въпреки калната вода и силните течения, полицейски водолази заснеха няколко от тези обекти, които се оказаха така наречените базоли - павета, от които римляните изграждаха пътищата си.  Очевидно намереният път е водел до близкия римски град Алтинум и е бил част от обширната пътна мрежа на Древния Рим.

Учените са се заинтересували още повече от друга структура, дълга 135 м и широка 22 м, която очевидно не е участък от пътя. „Смятаме, че това е част от пристанището, построено от римляните, макар че поради промени в лагуната през вековете не знаем дали то е излизало в лагуната или в морето“, сподели своите предположения Фантина Мадрикардо. Тя припомня, че тук вече са открити руините на кула и амфора, което показва наличието на селище в лагуната, но новите находки за първи път дават научно потвърждение на тази хипотеза. „Не сме сигурни за точното датиране на пътя, но той е построен някъде между 1 век пр. н. е.  и 1 век сл. н. е.“, предполага експертът.

Пътят и пристанището вече са под вода, тъй като морското равнище постепенно се е повишило от времето на римската епоха, а ерозията и потъването на почвата постоянно са променяли пейзажа на лагуната. Това че, пътят е на дълбочина 4 м, други структури в лагуната - 2 м, а възможните руини на пристанището - 11 м, според Мадрикардо показва как са настъпили промените. Те продължават и до днес, вече и поради човешка намеса: в края на XIX век на входа на лагуната от страна на Лидо са построени вълноломи, което улеснява корабоплаването, но също така провокира натрупването на тиня, носеща се към брега от север. Това замърсяване е довело до създаването на Punta Sabbioni, защитна ивица срещу Лидо, която е покрита, къмпинги и плажове.

Още по темата