Медия без
политическа реклама

Почина злата сестра Рачид от „Полет над кукувиче гнездо“

Актрисата Луиз Флечър издъхна на 88-годишна възраст в своя дом във Франция

24 Септ. 2022
Луиз Флечър като сестра Рачид във филма на Милош Форман "Полет над кукувичето гнездо".
Sky news
Луиз Флечър като сестра Рачид във филма на Милош Форман "Полет над кукувичето гнездо".

Луиз Флечър – актрисата, която остана в историята с ролята на злата сестра Рачид от филма „Полет над кукувиче гнездо“, почина на 88-годишна възраст. Нейният агент е съобщил, че тя е издъхнала в съня си в своя дом във Франция, където в последните години живееше, предаде Sky News.

Американският институт за кино беше поставил героинята й, медицинската сестра Рачид, на пето място в списъка на най-големите злодеи в киното. За изпълнението си навремето Флечър бе удостоена с награди „Оскар“, „Златен глобус“ и BAFTA. Актрисата наложи нов стандарт за пресъздаване на екранни злодеи, в партньорство с Джак Никълсън в образа на Макмърфи, във филма на Милош Форман от 1975 г., бързо придобил култов статус.

Дъщеря на глухи родители, родом от Алабама, Луиз е била научена да говори от леля си и от ранна възраст проявява интерес към актьорската игра. Прави професионалния си дебют през 1958 г., но е относително непозната в Холивуд, когато получава ролята на сестра Рачид: по онова време тя е в началото на 40-те си години и току-що се е завърнала към кариерата си след 11-годишна пауза, през която е отглеждала двете си деца. Режисьорът Милош Форман се спира на нея, след като много други нашумели звезди, сред които Анджела Лансбъри и Елън Бърстин, отказват ролята.

При получаването на своята награда от Американската филмова академия Луиз Флечър прави едно от най-трогателните представяния в историята на наградите „Оскар“, като става първата личност, използвала жестомимичен език от сцената, за да говори директно със своите родители: „Искам да ви благодаря, че ме научихте да мечтая. Виждате как мечтата ми се сбъдва“, казва тя.

Преди този успех кариерата на Флечър често е бивала възпрепятствана поради нейния ръст – със своите 178 см тя веднага е била отхвърляна при прослушванията, защото в много случаи се оказва по-висока от изпълнителя на главната мъжка роля. След „Полет над кукувиче гнездо“ обаче тя работи стабилно до края на живота си, включително като гост-звезда в популярни тв сериали, които й носят две номинации за наградите „Еми“. Актрисата има богат и разнообразен репертоар, но е най-известна с още една роля на злодей – в Star Trek: Deep Space Nine.

Отдавайки почит към нея във връзка с кончината й, в Туитър акаунта на Star Trek колегите й написаха: „С кончината на Луиз Флечър светът загуби една наистина прекрасна жена, която ни накара да я мразим дълбоко“.