Quantcast

Медия без
политическа реклама

Почина Малкото перо, която отказа "Оскар"-а на Марлон Брандо

Едва наскоро индианката получи извинение от Академията - с 50 години закъснение

03 Окт. 2022
Снимка: БНР

Американската актриса и активистка от коренното население Сашийн Малкото перо, която отказа от името на Марлон Брандо получената награда "Оскар" през 1973 г., почина на 75 години. В публикацията в Туитър, с която съобщи за кончината й, Американската киноакадемия цитира индианката: "Когато си отида, помнете, че всеки път, когато защитавате своята истина, вие опазвате гласа ми и гласовете на нашите народи".

Преди две седмици Академията организира церемония в новия си музей в Лос Анджелис, на която почете Малкото перо и й се извини за отношението на церемонията за наградите "Оскар" преди почти половин век.

През 1973 г. кадрите, в които младата жена в традиционно облекло излезе на сцената на "Оскарите" от името на Брандо - лауреат за ролята на дон Вито Корлеоне в "Кръстникът", и я отказа, обиколиха целия свят. „Името ми е Сашийн Малкото Перо. Аз съм апачи и представлявам Марлон Брандо тази вечер. Той ме помоли да ви кажа в една много дълга реч, която няма да мога да споделя с вас сега заради времето, че със съжаление не може да приеме тази прекрасна награда. Причината за това е отношението към американските индианци във филмовата индустрия.” Това гласяха нейните думи - първата политическа реч в историята на наградите "Оскар" (далеч не и последната).

От тогавашната, очевидно преобладаващо расистка, аудитория нейната поява и реч е посрещната с шумно освиркване. 49 години по-късно Академията се сети да се извини в писмо, което казва, че Малкото перо е изтърпяла "неоправдан и несправедлив" тормоз. То е подписано от бившия президент на организацията Дейвид Рубин. В изявлението се казва още, че нейната реч "продължава да ни напомня нуждата от уважение и важността на човешкото достойнство". 

Пред "Холивуд рипортър" Сашийн Малкото перо, която тогава е била на 26, казва: "Никога не съм мислела, че ще доживея деня, в който ще чуя това". "Индианците сме търпеливи хора, добави тя. - Все пак това са само 50 години!"