Медия без
политическа реклама

Почина Джон Барт, един от бащите на американския постмодернизъм

Американският писател бе на 93 години

03 Апр. 2024
Уикипедия
Барт през 1995 г.

Световноизвестният писател Джон Барт, един от бащите на американския постмодернизъм, почина на 93 години. Университетът "Джонс Хопкинс", където той беше почетен професор по английски език и творческо писане, потвърди кончината му в изявление.

Заедно с Уилям Гас, Стенли Елкинс и други свои колеги Джон Барт е част от вълната автори през 60-те години на миналия век, които оспорват стандартите на езика и сюжета. Той е преподавател по писане в колеж, който се застъпва за постмодернизма в литературата, казвайки, че старите форми са изчерпани. Страстта му към теорията на литературата го превръщат в писател. Барт споделя, че се е чувствал като Шехерезада в "Хиляда и една нощ", опитвайки се отчаяно да оцелее, като създава литература.

Своя пробив прави през 1960 г. с "Факторът махорка" - пародия на историческата литература с множество сюжетни обрати и риторични закачки. През 1966 г. излиза бестселърът му "Момчето козле Джайлс", който превръща университетски кампус в микрокосмос на един свят, застрашен от Студената война. През следващата година Барт пише постмодернистичен манифест "Литературата на изчерпването", в който посочва, че традиционният роман страда от "изчерпване на някои форми". 13 години по-късно в друго есе, "Литературата на попълването", той пояснява, че не е имал предвид, че романът е мъртъв, а че просто има остра нужда от нов подход.

"Искам да напомня на неправилно четящите предишното ми есе, че литературата в писмен вид всъщност е на около 4500 години (плюс-минус няколко века в зависимост от определението за литература), но че няма как да знаем дали 4500 години представляват старост, зрялост, младост или просто детство", пише Джон Барт.

Авторът често изследва връзката между разказвача и публиката в пародии и сатира. Той казва, че е бил вдъхновен от "Хиляда и една нощ", която е открил, докато е работил в библиотеката за класическа литература на университета "Джонс Хопкинс".

Джон Барт е номиниран три пъти за Националната литературна награда на САЩ. Печели я през 1973 г. с романа си "Химера". Оспорва литературните конвенции и в епистоларния си роман от 1979 г. "Писма", в който герои от първите му шест романа си пишат един на друг, а той вмъква и себе си като персонаж. Барт не спира да пише и през XXI век.

На български е издаден само романът му "Химера" - първоначално през 80-те, като трите новели излизат в броеве на сп. "Съвременник", а в по-ново време от издателство "Лист" в превода на Надежда Розова, отличен с наградата "Христо Г. Данов" (2018).

Ключови думи:

Джон Барт, кончина