Медия без
политическа реклама

Почина актьорът ветеран М. Емет Уолш

Познат от "Блейд Рънър", "Туин Пийкс", "Вади ножовете"...

21 Март 2024
ЕПА/БГНЕС
М. Емет Уолш на премиерата на "Вади ножовете" през 2019 г.

Актьорът ветеран М. Емет Уолш, известен с ролите си във филми като "Блейд Рънър" и "Вади ножовете", е починал на 88-годишна възраст, съобщи Hollywood Reporter, позовавайки се на агента му.

Смъртта на Уолш е настъпила на 19 март в болница в Сейнт Олбанс, щата Върмонт. Причината е спиране на сърдечната дейност.

По време на продължилата си шест десетилетия кариера актьорът, чието рождено име е Майкъл Емет Уолш, изиграва различни роли в над 100 филмови и над 200 телевизионни продукции. Сред най-запомнящите му се превъплъщения е това във филма "Блейд Рънър" (1982) на режисьора Ридли Скот. Там той играе шефа на Харисън Форд в полицейското управление на Лос Анджелис. 

Две години по-късно Уолш играе безскрупулен частен детектив в дебюта на братята Коен "Просто кръв". За изпълнението си актьорът е удостоен с първата награда "Независим дух" за най-добра мъжка роля, а легендарната критична Полин Каел пише, че той е "единственият цветен изпълнител" във филма. 

М. Емет Уолш е познат и като бащата на Дермът Мълруни в "Сватбата на най-добрия ми приятел" с Джулия Робъртс, и като войнствения надзирател на Дъстин Хофман в "Изпитателен срок". Актьорът се снима до преклонна възраст, като сред последните му изяви е ролята на охранител във филма "Вади ножовете" (2019) на Райън Джонсън.

В знак на почит към М. Емет Уолш, режисьорът Джонсън написа в социалната мрежа X (бивш Туитър): "Емет дойде на снимачната площадка с 2 неща - копие от филмографията си, представляваща списък със съвременни класики на цяла страница, и банкноти от два долара, които раздаде на целия екип. Не ги харчете и никога няма да останете без пари. Абсолютна легенда".

Сред телевизионните участия на Уолш са в роли в сериалите "Приказки от криптата" (1989-1996) и "Досиетата Х" (1993-2018). 

Филмовият критик Роджър Ебърт веднъж отбелязва, че "нито един филм, в който Хари Дийн Стентън или М. Емет Уолш играят поддържаща роля, не може да бъде съвсем лош".

Ключови думи:

М. Емет Уолш, кончина