Медия без
политическа реклама

Почина актьорът от "Любовна история" и "Шофьорът" Райън О'Нийл

09 Дек. 2023
Райън О'Нийл
ЕПА/БГНЕС
Райън О'Нийл

Американският актьор Райън О'Нийл, известен с ролите си във филмите "Любовна история", "Бари Линдън" и "Шофьорът", почина на 82-годишна възраст, съобщи Франс прес. "Това е най-трудното нещо, което ми се е налагало да кажа. Баща ми почина от естествена смърт днес", написа Патрик О'Нийл в "Инстаграм". "Баща ми беше толкова щедър", пише синът му Патрик О'Нийл и допълва, че е бил и "най-смешният човек във всяка стая. И най-красивият, но и най-очарователният. Смъртоносна комбинация". 

Семейството не посочва причина за смъртта, но О'Нийл е диагностициран с ракови заболявания два пъти: левкемия през 2001 г. и рак на простатата през 2012 г.

Райън О'Нийл е роден през 1941 г. в Лос Анджелис, в семейството на актриса и писател. Като млад третира бокс, но в началото на 60-те си проправя път като актьор, като участва в различни американски тв програми. Става световноизвестен през 1970 г. благодарение на "Любовна история" - романтичен филм, в който студент по право от Харвард се влюбва в младо момиче, принудено да работи в библиотеката, за да плаща за обучението си. Ролята му носи номинации за "Оскар" и "Златен глобус". Впоследствие е ангажиран от Стенли Кубрик за филма му от 1975 г. "Бари Линдън" - социална сатира, изследваща нравите през XVIII век.

Участва и във филмите "Шофьорът", "Хартиена луна" - с 9-годишната си тогава дъщеря Тейтъм О'Нийл, "Какво става, докторе?" и "Главното събитие", в които му партнира Барбра Стрейзанд.

Актьорът е известен и с бурната си връзка с комедийната актриса Фара Фосет, продължила няколко десетилетия. Тя умира от рак през 2009 г., в един и същи ден с Майкъл Джексън. "Сега се срещат отново. Фара и Райън. Тя му липсваше ужасно. Каква прегръдка трябва да е това. Отново заедно", допълва синът му Патрик.

Преди това е бил женен и разведен с колежките си Джоана Мур и Лий Тейлър-Йънг, с която се снима в "Пейтън Плейс". 

Райън О'Нийл бе баща на четири деца: Тейтъм О'Нийл и Грифин О'Нийл от първата си съпруга Мур; Патрик О'Нийл с втората си съпруга Тейлър-Йънг и Редмънд Джеймс Фосет О'Нийл с Фара Фосет.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Райън О'Нийл, кончина