Медия без
политическа реклама

Отварят за посетители парижката катедрала „Нотр Дам“ през 2024-та

Възстановяването на сградата ще приключи 5 години след пожара, както обеща президентът Еманюел Макрон

28 Юли 2022
Пожарът на 15 април 2019 г. унищожава покрива и шпила на катедралата.
ЕРА/БГНЕС
Пожарът на 15 април 2019 г. унищожава покрива и шпила на катедралата.

Една от най-големите забележителности на Франция – парижката катедрала „Нотр Дам“, ще бъде открита отново за посетители през 2024 г. Това съобщи министърът на културата на страната Рима Абдул Малак при първото си посещение на обекта.

Храмът ще стане достъпен за туристи и поклонници 5 години след пожара от вечерта на 15 април 2019-а, когато пламъци, възникнали на строително скеле, бързо се разпространиха в сградата, унищожавайки покрива и дъбови греди в горната част на стените, срути се и шпилът на кулата. Огнеборците успяха да потушат стихията едва на следващия ден.

"Всички ние сме напълно уверени, че 2024 г. ще бъде годината на завършване на по-голямата част от проекта по възстановяването. Във всеки случай тогава катедралата ще бъде отворена за поклонения и за обществеността", каза Рима Абдул Малак. 

За реконструкцията на парижката „Света Богородица“ бяха събрани 1 милиард евро, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че сградата ще бъде възстановена за 5 години, макар някои експерти да предполагаха, че работата по нея ще отнеме повече от 10 години.

Строежът с общ бюджет от 850 милиона евро в момента е във втората си фаза - на реконструкция, след първоначален период на укрепване, който направи възможно стабилизирането на този шедьовър на готическото изкуство. Следва трети етап на външна реконструкция на катедралата, последвано от благоустрояване на площада, за което отговаря кметството на Париж.

През пролетта в страната бяха огласени резултатите от разследването на причините за пожара в „Нотр Дам“. Според информация на Le Parisien, основаваща се на данни от правоопазващите органи, следователите не са намерили признаци за умишлен палеж. Резултатите от редица извършени експертизи обаче все още се очакват.

 

Последвайте ни и в google news бутон