Медия без
политическа реклама

Отиде си скулпторът Антон Дончев

Поклонението е в събота в църквата на Централни софийски гробища

08 Май 2024
На 81 години си отиде скулпторът Антон Дончев.
СБХ
На 81 години си отиде скулпторът Антон Дончев.

Отиде си известният скулптор Антон Дончев (1943-2024), съобщиха от Съюза на българските художници на своята страница във Фейсбук.

Антон Дончев е един от най-ярките творци в областта на скулптурата и дървопластиката, а творчеството му е явление в съвременния духовен свят. Неговите произведения са многопластови, сложни като поетика и превъплъщават традициите, наследени от изкуството на тревненските резбари, преосмислени и интерпретирани от гледна точка на съвремието със средствата на модерната пластична естетика, припомнят от СБХ.

Антон Дончев е роден на 3 април 1943 г. в Трявна. През 1969 г. завършва Художествената академия, специалност „Дърворезба“ при проф. Асен Василев, от 1966 до 1978 г. преподава в ССХУ – Трявна, а от 1978 г. е преподавател в Художествената академия – София. От 1989 г. е професор, ръководител на катедра „Резба“ към НХА.  

Антон Дончев е автор на множество декоративни пана и композиции, заредени с богатата му творческа емоционалност, украсили редица обществени сгради в страната и чужбина.

Участвал е в ръководството на СБХ като член на управителния съвет и е бил негов председател в периода 1989-1990.

Носител е на голям брой награди за принос към развитието на българската пластична култура, удостоен е със званието почетен гражданин на Трявна.

Поклонението пред Антон Дончев ще се състои на 11 май (събота) от 11.30 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата