Медия без
политическа реклама

Отиде си прочутият колумбийски художник Фернандо Ботеро

Той бе пословично известен по целия свят с колоритните си персонажи с пищни форми

15 Септ. 2023
Художникът представя албума си "Жените на Ботеро" в Мадрид през 2018 г.
ЕРА/БГНЕС
Художникът представя албума си "Жените на Ботеро" в Мадрид през 2018 г.

Колумбийският художник и скулптор Фернандо Ботеро, пословично известен с изобразяването на симпатични персонажи с хиперболизирани пищни форми, почина на 91 години, предадоха световните осведомителни агенции.

Скръбната вест съобщи и колумбийският президент Густаво Петро. "Фернандо Ботеро, художникът на нашите традиции и недостатъци, художникът на нашите добродетели, почина", обяви държавният глава в мрежата Екс. "Художникът на нашето насилие и на нашия мир. На гълъба, хиляда пъти отхвърлен и хиляда пъти поставен на трона".

Дъщерята на скулптора Лина Ботеро уточни пред колумбийската радиостанция "Каракол", че баща ѝ е починал в петък сутринта в своя дом в княжество Монако от усложнения от пневмония. "Беше в много лошо здравословно състояние от 5 дни, защото се разболя от полмонит. Той имаше изключителен живот и си отиде в точния момент", заяви Лина Ботеро. Въпреки богатството и славата, невинаги съдбата е била благосклонна към баща й. Особено труден за него момент е, когато през 1974 г. един от синовете му - Педрито, загива при автомобилна катастрофа в Испания едва 4-годишен. Според директора на W Radio в Богота Санчес Кристо, цитиран от агенция ANSA, художникът наскоро - през месец май, загубил съпругата си София Вари - също художничка и скулптор с международна слава, и бил съкрушен, но въпреки това до миналата седмица продължавал да рисува.

Фернандо Ботеро е роден през 1932 г. в Меделин, в централната част на Колумбия. В началото на 50-те години заминава със стипендия за Европа, за да се запознае с изкуството на Стария континент в Мадрид, Париж и Флоренция. Във флорентинската академия "Сан Марко" попада под силното влияние на италианските ренесансови традиции в живописта. За пръв път международна слава добива с изложбата си в Милуоки Арт Сентър в Уисконсин, САЩ, през 1962-ра. През 70-те Ботеро си построява дом и студио в Пиетрасанта в Тоскана, където прекарва много време. През 2001 г. Пиетрасанта го обявява за свой почетен гражданин. Доста изследователи смятат, че художникът има далечни италиански корени. Според портала www.versiliamo.com през 1780 г. двама братя - Джузепе и Паоло Ботеро, заминават от пристанището на Генуа към Меделин...  

Ботеро бе смятан за най-големия жив творец на своята страна и един от най-великите художници на XX век. Рисуваше политици, животни, светци, обикновени хора, сцени от детството си, дори неодушевени предмети в раздута и колоритна форма - иронична, малко карикатурна, стигаща понякога до гротеска, но незабавно разпознаваема. Произведенията му са излагани по целия свят, а внушителните му бронзови скулптури могат да бъдат открити в парковете и алеите на много европейски и латиноамерикански столици.

Колекционерите бяха готови да плащат милиони долари за творбите на Ботеро. През 2022 г. скулптурата "Човек на кон" беше продадена на търг на аукционна къща Christie's в Ню Йорк за 4,3 милиона долара - рекордна цена за работа на колумбийския майстор.

Славата на Ботеро не познаваше паузи. Току-що, на 3 септември, приключи негова изложба във Валенсия, а на 20 септември предстои откриването на нова - Botero, Larger-than-life ("Ботеро, по-голям от живота") в Opera Gallery в Дубай, кято ще остане до 6 октомври.

Последвайте ни и в google news бутон