Медия без
политическа реклама

Отиде си оперната легенда Павел Герджиков

Според последната воля на 84-годишния професор поклонение няма да има

23 Яну. 2023
Част от превъплъщенията на маестро Герджиков през годините.
Софийска опера
Част от превъплъщенията на маестро Герджиков през годините.

На 84-годишна възраст в София вчера е починал легендарният оперен певец и педагог проф. Павел Герджиков, съобщиха от Софийската опера и балет.

Той е роден на 21 май 1938 г. в Кърджали. Негова баба е актрисата Кина Герджикова, роднина на именитата диригентка Росица Баталова. Павел Герджиков завършва оперно пеене в Държавната музикална академия при Анна Тодорова и Илия Йосифов (1961), след което специализира в Берлин.

Дебютира на сцената на Софийската опера едва 23-годишен. Има в репертоара си над 100 роли като солист. Сред тях са Фигаро в „Сватбата на Фигаро“, Папагено във „Вълшебната флейта“, Галицки в „Княз Игор“. Изпълнява и камерна, кантатно-ораториална музика, има рецитали със симфонични оркестри. Герджиков реализира и десетки постановки като режисьор. Гостува в оперните театри в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград и др.

Носител е на редица държавни отличия: ордените „Стара планина“ и „Св. св. Кирил и Методий“, наградите „Марин Големинов“, „Златен будилник“ на БНР и др.

Проф. Герджиков преподаваше актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в продължание на цели 50 години. Много от изтъкнатите оперни певци от по-младите поколения са негови възпитаници.

По личното желание на Павел Герджиков поклонение няма да има и близките ще уважат тази негова воля, съобщи БТА, позовавайки се на  проф. Свилен Райчев, зам.-ректор на Националната музикална академия.

Поклон пред паметта на Маестрото!

Pavel Gerdjikov, BassBoris Hinchev, ConductorSofia National Opera Symphony Orchestra

 

Последвайте ни и в google news бутон