Медия без
политическа реклама

Отиде си композиторът на "Детство мое" проф. Георги Костов

19 Яну. 2024
Проф. Георги Костов
БНР
Проф. Георги Костов

Отиде си композиторът проф. Георги Костов, съобщи Съюзът на българските композитори. 

"С огромна тъга ви съобщавам, че моят татко - композиторът проф.Георги Костов, преди минути ни напусна завинаги!

Поклон, татко! Светъл път и дано хорът от ангели пее твоята музика: "Да те жадувам", "Без радио не мога", "Детство мое", симфонични, оперни и други творби! Благодаря ти, обичам те, почивай в мир!", написа във Фейсбук и неговата дъщеря, певицата Весела Нейнски.

Проф. Георги Костов е роден на 21 януари 1941 г. в София. От 1966 г. той е преподавател в Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия "Панчо Владигеров), а по-късно и ректор на висшето училище - от 9 ноември 1989 г. до 10 април 2008 г. 

Георги Костов бе министър на културата в периода между 25 януари 1995 г. и 10 юни 1996 г.

Носител е на орден "Стара планина" първа степен за заслуги в областта на българската музикална култура, на наградата "Златен век" - огърлие на Министерството на културата, на Голямата награда "Златен век" на Министерството на културата.

Проф. Георги Костов е автор на музикално-сценични произведения, творби за симфоничен, духов и струнен оркестър, камерна музика и др. Автор е на повече от 1000 детски, хорови и забавни песни, като сред най-популярните са  "Песни за животните”, “Детство мое”, “Деца на света” и други. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Георги Костов, кончина