Медия без
политическа реклама

Отиде си хореографът и любим педагог в НАТФИЗ доц. Александра Хонг

Актрисата от легендарните студио „Пантомима“ и театър „Движение“ изгуби битката с рака на 60 години

24 Юни 2022
Доц. Александра Хонг - ще я запомним слънчева и с усмивка.
НАТФИЗ
Доц. Александра Хонг - ще я запомним слънчева и с усмивка.

След дълго и тежко боледуване си отиде доц. Александра Хонг – режисьор, хореограф и обичан педагог по „Театър на движението – пантомима“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. „Напусна ни един неподражаем творец“, написаха колегите й от академията. „Почивай в мир! Болката в сърцата ни е огромна!“, добавят от Съюза на артистите в България.

Много приятели и колеги на доц. Александра Хонг изразиха скръбта си и своите съболезнования в социалната мрежа. „Днес, на Еньовден, Саша отиде да играе в Небесния театър! Свободна от земното си тяло, рееща се сред облаците. Светло да и е. Обичаме те“, написа във Фейсбук драматургът и режисьор Димитър Кабаков. „Бог да прости милата Саша и да приюти душата на тази невероятно силна и стойностна жена, талантлив мим и учител с голямо сърце. Поклон и аплодисменти. Няма да я забравим! Тя допринесе много за това в България да съществува изкуството на пантомимата. Премина през невероятни изпитания, но никога не показа колко я боли. Много ми е мъчно“, сподели известният мим Пламен Радев. „Една силна, смела, открита, талантлива и красива жена си отиде… Съболезнования на цялото семейство и на студентите… Приятели, благодаря ви за помощта ви за Саша през последната година… Тя нееднократно изпращаше хиляди благодарности! Светъл път“, написа кинорежисьорът Мая Виткова-Косев, която се занимава с благотворителност и неведнъж е съдействала за набирането на средства за лечението на доц. Хонг.

Александра Азизбаева-Хонг ни напусна малко преди да навърши 61. Родена е на 10 юли 1961 г. в Узбекистан. Учи руска филология в Ташкентския университет, а след това завършва актьорско майсторство за драматичен театър и кино в класа на проф. Борис Чирков във ВГИК, Москва. Участва в 12 дипломни спектакъла и в 6 пълнометражни художествени филма на републиканските киностудии (Узбекфилм, Таджикфилм, Киргизфилм).

В средата на 80-те Александра пристига в България, за да специализира пантомима и сценично движение в тогавашния ВИТИЗ, а от 1985 г. преподава там пантомима и сценична пластика на студентите от факултет „Сценични изкуства“. Ръководи и първия специализиран клас за хора с увреден слух. От 2000 г. е доцент по пантомима в НАТФИЗ.

Александра Хонг се посвещава на творчески идеи в областта на синтетичния театър, на синтеза на различни сценични жанрове и средства – пантомима, модерен танц, акробатика, клоунада, пеене и др., на арт-терапията и форум-театъра. Разработва принципите на психологическия жест в танца и пластическата импровизация. Изследва нов вид танцова техника, основана на синтезирането на жестовия език на хора с увреден слух с принципите на психологическия жест.

Хонг е и актриса в театър „Сълза и смях“ (1986-1991), където работи студио „Пантомима“, по-късно театър „Движение“, на Вельо Горанов. Тя гастролира с тях в Мексико, Германия, Чехия, Египет, Франция и Русия. Като режисьор и хореограф създава постановки в десетки театри в България и Русия. Изнася лекции, семинари, тренинг-школи, работни ателиета в Русия, Полша, Франция, Германия, Япония, Гърция, Литва, Италия, Турция, Сърбия и др.
Саша Хонг основава и развива СНЦ „Артистичен свят на младежта“, където разработва и реализира проекти, насочени към разкриването и развитието на творчески капацитет на млади артисти, деца и младежи в неравностойно положение. Тя бе председател на сдружението, член на Международната женска либерална мрежа, на Източно-европейската асоциация по арт терапия и на Съюза на артистите в България.

Редакцията на в. "Сега" изказва съболезнования на семейството и близките на доц. Александра Хонг. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата