Медия без
политическа реклама

Отиде си диригентът Юлиян Ковачев

13 Ноем. 2023
Юлиян Ковачев
Софийска филхармония
Юлиян Ковачев

Почина маестро Юлиян Ковачев - диригент с блестяща международна кариера, посветил живота си на музиката, съобщиха от Софийската филхармония.

Юлиян Ковачев започва с уроци по цигулка на 5-годишна възраст в София, а след това и в Моцартеум в Залцбург. По-късно учи дирижиране при Херберт Алендорф и Херберт фон Караян в Берлин със стипендия на фондация „Херберт фон Караян“.

Той прави първите си стъпки с Берлинската филхармония от 1975 до 1980 г. През 1984 г. печели конкурса Караян за насърчаване на млади диригенти. На следващата година прави своя оперен дебют в Театро Верди, в Триест с „Йенофа“ от Яначек. Юлиян Ковачев е редовен гост в големите оперни театри в Италия като Миланската скала, Teatro San Carlo в Неапол, Teatro dell' Opera в Рим, Teatro La Fenice във Венеция, Teatro Massimo в Палермо, Театро Комунале в Болоня, Театро Карло Феличе в Генуа и Театро Комунале в Каляри.

Маестро Ковачев беше главен диригент на Софийската филхармония, главен диригент на Симфоничния оркестър на Загреб и на оркестъра на Театро Верди в Триест, артистичен и музикален директор на Teatro del Giglio в Лука и директор и главен диригент на Симфоничния оркестър на Дегу.

"Фантастичен музикант, диригент от световна класа беше Юлиян! Обичаше живота и го живееше щедро, без да се пести. Раздаваше се без остатък на музиката и приятелите си. Щастливо време и незабравими концерти изживяхме с него през краткия период, в който беше главен диригент на Софийска филхармония", пишат негови колеги от представителния ни оркестър. "Много обичаше България и беше запазил връзката си с нея вътре в себе си, както и с приятели и роднини, независимо, че беше прекарал тук само първите 11 години от детството си. Смъртта му е голяма загуба за музикалния свят и всички, които го познаваха", припомня виолистката Милена Златарова.

"Последния път, в който бяхме заедно на сцената беше в Даегу, Корея. Снимахме се на прощаване след концерта в залата. Обещахме си, че пак ще се срещнем, с друг концерт за цигулка. Скоро… Ще останеш завинаги в сърцата на публиката по света и в нашите", написа и цигуларят Веско Ешкенази.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Юлиян Ковачев, кончина