Quantcast

Медия без
политическа реклама

Отиде си актьорът Иван Джамбазов

17 Март 2023
САБ
Иван Джамбазов (1932-2023)

Почина актьорът Иван Джамбазов, съобщават от Съюза на артистите в България. Той си отиде на 90, след много роли на големия и малкия екран и над 1000 дублажа на български и чуждестранни продукции. Последната му изява на екрана бе през 2016 във филма "Летовници". 

Поклонението ще се състои на 20 март от 10:00 ч. в ритуалната зала на централните софийски гробища. 

Иван Джамбазов е роден на 7 септември 1932 г. в София. През 1951 г. кандидатства във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в Националната спортна академия. Приет е и на двете места, но избира ВИТИЗ, където завършва актьорско майсторство в класа на професор Боян Дановски. По разпределение играе две години в драматичния театър „Стефан Киров“, Сливен (1955-1957). Осем години е на сцената на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ (1957-1966), а след това до пенсионирането си - в Младежкия театър „Николай Бинев“. 

Публиката го познава от участията му в над 50 филма, сред които „Матриархат“, „Петък вечер“, „На малкия остров“, "Игрек 17", "Един наивник на средна възраст", "Реквием за една мръсница", „24 часа дъжд“, „Вик за помощ“, "Равновесие", „Немирната птица любов“, „Корави старчета“, сериалите „На всеки километър“, "Демонът на империята", "Синята лампа"ы „Капитан Петко войвода“, „Дом за нашите деца“, "Дунав мост", „Столичани в повече“.

Озвучил е повече от хиляда дублажа в български и чуждестранни игрални, документални, анимационни и телевизионни филми за БНТ. Най-известната му роля в дублажа е тази на д-р Сова в сериала „Болница на края на града“. Той е и един от първите актьори, озвучил супергероя Батман в България, в „Батман: Анимационният сериал“ за БНТ.

Носител е на званието „Заслужил артист“ и орден „Кирил и Методий“ - първа и втора степен.

Ключови думи:

Иван Джамбазов, кончина