Медия без
политическа реклама

Оркестърът на "Ла Скала" поиска "бис" за директора си

Музикантите искат мандатът на Доминик Майер да се удължи с две години

25 Март 2024
ЕПА/БГНЕС
Доминик Майер с министър-председателката Джорджа Мелони в "Ла Скала".

Оркестърът на Миланската скала поиска удължаване с две години на договора на директора на престижния оперен театър, чийто мандат изтича през февруари догодина, съобщи АФП.

Музикантите се надяват, че Доминик Майер ще "може да довърши мандата си в пълния обем на задълженията си" и да управлява "през следващия и по-следващия сезон", чиято програма вече е утвърдена. Те изпратиха писмо до борда на директорите на "Ла Скала". С оглед на трудностите по време на пандемията, които нарушиха програмата, музикантите изразяват убеждението си, че удължаването на мандата на Майер ще даде възможност да се изпълни "ценното артистично пътешествие".

Доминик Майер, който е на 68 години, оглави оперния театър в Милано през 2020 г. В продължение на десет години преди това той бе начело на Виенската опера. Преди това той е бил директор на Театъра на Шанз-Елизе в Париж и на операта на Лозана, Швейцария.

В писмото си музикантите от оркестъра, дирижиран от Рикардо Шайи, изразяват "загриженост от постоянните журналистически спекулации около бъдещето на театъра", който е културна институция от "национален интерес". Спекулациите за това кой ще наследи Майер се увеличиха, след като обществената културна институция премина под контрола на крайнодясното правителство на Джорджа Мелони.

На среща в началото на март с италианския министър на културата кметът на Милано Джузепе Сала, който е и президент на борда на директорите на "Ла Скала", предложи Фортунато Ортомбина да наследи Майер. Ортомбина е директор на "Театро ла Фениче" във Венеция и се ползва с подкрепата на правителството. Назначението му трябва да бъде подложено на гласуване от борда на директорите на "Ла Скала" на 8 април.

Ортомбина, който е на 63 г., изпълнява критериите, установени от правителството на Мелони, което иска да види италианец начело на оперния театър след трима чуждестранни директори. Миналата година бе въведено и ограничение във възрастта - до 70 г., за директорите на театрите в страната. Французинът Стефан Лиснер, на 71 г., бе принуден миналия юни да напусне като директор на операта в Неапол заради това изискване. Той обаче запази поста си, след като оспори уволнението си в съда. Доминик Майер, който е французин, навършва 70 г. през август 2025 г. - шест месеца след изтичането на досегашния си договор.

 

Още по темата