Quantcast

Медия без
политическа реклама

Оркестранти и феминистки се съюзиха срещу Пласидо Доминго

02 Септ. 2022
ЕРА/БГНЕС
Пласидо Доминго не е на висотата на световната си слава и поверената му задача, смятат от арт синдиката.

Музикантите от оркестъра на Арена ди Верона и феминистките организации в града се разбунтуваха срещу участието на световноизвестния испански тенор Пласидо Доминго на сцената на най-прочутия театър на открито в света.

След представянето на певеца като солист във „Вердиева оперна нощ“ (Verdi Opera Night) на 25 август и след спектакъла на операта „Турандот“, дирижиран от самия Доминго, на 26 август, по време на аплаузите оркестрантите отказаха да станат при знака на тенора да се поклонят. От Синдиката на комуникационните работници към Италианската генерална конфедерация на труда – най-големия профсъюз в страната, с повече от 5 милиона членове, изпратиха протестно писмо към фондация „Арена ди Верона“, в което се казва: „Резултатът беше много лош. Никога не сме преживявали по-унизителни вечери“ и поискаха предвидената за 2023 г. гала на Пласидо Доминго да бъде отменена.

„Резултатът от вечерите, предвид на смущаващите репетиции, беше предвиден и за него предупредиха хористите, оркестрантите и техническият персонал на сцената, които веднага разбраха, че Доминго не е на висотата на своята слава и на поверената му задача от фондация „Арена ди Верона“. Изходът от двете вечери беше ужасяващ и само професионализмът на артистичните и техническите екипи на фондацията позволи събитието да не се превърне в гигантски провал“, пишат лидерите на синдиката.

„В „Турандот“ – опера, която е костелив орех, особено ако не се направят задължителните репетиции, всички екипи се почувстваха изоставени сами на себе си, рискувайки на няколко пъти всичко да се преобърне надолу с главата. В потвърждение на това беше протестът от страна на оркестъра, който, давайки си сметка за посредствеността на току-що завършилия спектакъл, отказа да се изправи на крака при жеста на диригента, който ги прикани да приемат аплодисментите. Много от музикантите и хористите нямат съмнение, че вечерта на 26 август беше една от най-унизителните за целия артистичен сектор“, описва се в протестната нота.

От синдиката изразяват мнение, че публиката заслужава много повече и съветват артистичното ръководство на Арената да преосмисли дали да се организира галата „Доминго 2023“. „Според нас би било уместно тя да се отмени (също и в светлината на скандалите от последните години), но ако това искане ви се струва прекалено, помислете внимателно как да я организирате като почит към Доминго, без той да бъде основен изпълнител в нея“, предлагат от арт синдиката.  

Феминистките организации във Верона също възроптаха срещу решението вратите на Арената да се отворят за Пласидо Доминго. В открито писмо до новия кмет на града Дамиано Томази те изразяват „недоумение и шок“ от този избор и подчертават: „Доминго беше обвинен в сексуален тормоз през 2019 г. и през 2020 г. подаде оставка от поста директор на операта в Лос Анджелис, като обяви, че се разкайва и се извинява на жертвите… Сега е подложен на други сериозни обвинения: че е член на група, която превръща жените в секс робини под влиянието на самозван гуру и учител по йога – разследването е в ход в Аржентина“, припомнят жените.

Те твърдят, че са далеч от желанието да осъдят когото и да било преди приключване на разследването и вместо компетентната съдебна власт, но "съжаляват за нелепия и гротесков избор на фондацията". Сегашното присъствие на Пласидо Доминго на събитията от оперния фестивал на Арена ди Верона е плод на решение, което ясно говори за нечувствителността на ръководството към въпроси с такава тежест в съвременното общество, заключават авторките на протестната нота.

Още по темата