Медия без
политическа реклама

Операта "Чичовци", поставена с 50 г. закъснение, стигна и до БНТ

Композиторът Лазар Николов не доживя да види творбата си на сцена

31 Окт. 2022
На афиша е карикатура на Борис Димовски (1925-2007)
На афиша е карикатура на Борис Димовски (1925-2007)

Операта "Чичовци" от Лазар Николов, която бе поставена за пръв път 50 години след създаването си и седем - след кончината на автора, ще има телевизионна премиера. Документален запис от премиерния спектакъл в Софийската опера и балет, състоял се през март т.г., ще бъде показан по БНТ 2 утре, 1 ноември.

Композиторът Лазар Николов пише операта "Чичовци" по едноименната повест на Иван Вазов през 1971 г., но си отива през 2005 г., без да дочака да види творбата си на сцена. Изненадващо, по случай 100 години от рождението на автора и 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература (чествахме ги реално миналата година), тя имаше своята закъсняла премиера - дори две премиери. Те се състояха едновременно в Софийската и Пловдивската опера, като двата театъра са създали напълно отделни постановки. 

"Трябваше да поставим "Чичовци" през 80-те години. 10 години след написването ѝ тогава, дали аз не бях узрял за тази музика и това произведение, или защото имах други творчески задачи, не можех да бъда в куража на това послание на Константин Илиев", сподели в тв интервю директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, който и режисира. Но и поставянето през 2022 г. не е било лесно. "Четирима диригенти вземаха тези ноти и казваха: "Това не е за нас, това не може да се изпее, кой ще го изсвири, кой ще го слуша". Истината е, че музиката на Лазар Николов не е като музиката на някои наши класици - композитори. Това е един модернист, който беше обвинен за формалист в българската музика, трудно допускан до по-големите йерархии", коментира режисьорът пред БНР.

Любопитно е, че действието не се развива в Джаковото кафене, описано от Вазов, а в луксозен санаториум за рехабилитация на чичовците, които са се усамотили да бърборят. Писателят Георги Господинов също е част от екипа - той е автор на кратък допълнителен текст, който насочва публиката към всяка една картина от действието. Диригент на софийската постановка е Жорж Димитров, сценографията е на Свен Йонке, а в ролите на Хаджи Смион, Иванчо Йотата, Мирончо и останалите вазови "чичовци" са Атанас Младенов, Костадин Андреев, Емил Павлов, Атанас Йонков, Николай Павлов, Николай Петров, Веселин Михайлов, Петър Бучков и др.

"Героите... са поставени в една абстрактна среда, всички се намират на една изоставена строителна площадка, без време, обрасла с бурени. Останали са само строителните скелета. А нашите Чичовци са строители, строители на България, които не знаят как да продължат напред", казва пък режисьорката на пловдивския спектакъл Елена Стоянова. Музикално нейната постановка се ръководи от маестро Павел Балев, който е гост-диригент на Виенската Щатсопера, на Опера Цюрих, главен диригент на Филхармония Баден-Баден, а от този сезон и главен диригент на Опера Лимож (Франция) и Театър Нордхаузен (Германия). 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата