Медия без
политическа реклама

Обективът на Кристина де Мидел ни води „По ръба на реалността“

Изложба на известната испанска фотографка се открива в Двореца

18 Яну. 2024
Кристина де Мидел
"Лос Анджелис, Едуард", кадър от сериата "Джентълменски клуб".

Фотоизложба на Испанският фотограф Изложба „По ръба на реалността“ на Кристина де Мидел се открива в Националната галерия – филиал Двореца, на 25 януари, четвъртък, от 18.30 ч. Световноизвестната испанска фотографка и президент на арт колектива „Магнум“ гостува в София по покана на фестивала „ФотоФабрика“. Експозицията представя кадри от пет от най-популярните ѝ фотографски серии, включително „Афронавти“ и „Това направи омразата“, които донасят на Де Мидел огромна популярност и международно признание. Проектът е част от календара на културните събития на Столична община.

Авторката ще присъства на откриването на изложбата и ще има публична лекция на 27 януари от 17.00 часа в Балната зала на Двореца с вход свободен. Освен това тя ще проведе и специално портфолио ревю в рамките на два дни, в които ще се срещне с дузина селектирани български фотографи. Те ще имат възможността да чуят мнението и препоръките ѝ за тяхната работа.

Кристина де Мидел изследва двойнствената връзка на фотографията с истината. Като смесва документална и концептуална фотография, тя се заиграва с реконструкции и символи, за да размие границата между реалност и фикция, докато коментира наболели въпроси от съвремието ни.

Професионалният ѝ път започва като фотожурналист. През 2012 г. създава изключително популярната си концептуална серия „Афронавти“. Този тип нейна фотография и до днес не спира да предизвиква възприятията на публиката за това докъде свършва документалното и откъде започва фикцията. Кристина де Мидел е курирала някои от големите световни фотографски събития, сред които „Фото Испания“ и фестивалите в Лагос – Нигерия, и Сан Хосе – Уругвай. Автор е на повече от 14 фотокниги.

Ето и кратка информация за сериите, включени в предстоящата изложба.

Афронавтиправи реконструкция на събитията около опита за създаване на африканска космическа програма през 1964-та от замбиеца Едуард Макука Нколосо. Кристина де Мидел жонглира умело със западните клиширани представи за Африка и Космоса, като ги преплита с историческите факти за космическата програма на Замбия.

Това направи омразатареконструира сюжета на един от романите на популярния нигерийски писател Амос Тутуола, като пренася фентъзи разказа в съвременността на Нигерия.

Партие поглед към съвременен Китай през комбинация от текст и снимки. Изображенията са съчетани с откъси от втората най-издавана книга в историята на света след Библията – „Цитатите на председателя Мао Дзъдун“. Откъсите са цензурирани и редактирани, така че да отразяват много повече съвременното състояние на страната, отдалечавайки се от класическите комунистически лозунги.

Ян Майенсе създава по вдъхновение от арктическата експедиция, която през 1911 г. отплава, за да преоткрие остров Ян Майен, намиращ се на изток от бреговете на Гренландия. Не всичко минава по план и в крайна сметка резултатът от експедицията е серия снимки, направени по бреговете на Исландия. Като използва оригиналния архив и базирайки се на сценария на кинематографа на експедицията, Кристина де Мидел „инсценира“ своя серия фотографии по бреговете на шотландския остров Скай. Двата комплекта снимки след това са смесени и оцветени на ръка, за да разкажат историята на тази злополучна експедиция.

Джентълменски клубима за цел да постигне по-добър визуален баланс при представянето на проституцията. Кристина де Мидел публикува през 2015-а обява във вестник в Рио де Жанейро, че търси клиенти, които са склонни да ѝ позират срещу заплащане. За нейна изненада откликват много мъже и техните портрети и интервюта стават първата глава от „Джентълменски клуб“ – визуален показалец на потребителите на секс услуги по света. В продължение на 7 години фотографката пътува до различни градове, които имат дълбока връзка с този бизнес и събира 100 фотографии и интервюта, в които мъжете споделят своята мотивация и възгледи по отношение на платения секс. Локациите са Хавана, Мексико сити, Париж, Банкок, Лос Анджелис, Лагос, Кабул, Амстердам и Мумбай. Някои от тях са добре известни със секс туризма, други допринасят за романтизирането на проституцията или показват културните различия, които обременяват тази голяма световна тайна.

Още по темата