Медия без
политическа реклама

Ново издателство дебютира в „Сфумато“

То е рожба на мечтата на петима автори за независимо литературно пространство

12 Яну. 2024
Запазеният знак на новото издателство "Кота 0".
Запазеният знак на новото издателство "Кота 0".

Новоучреденото издателство “Кота 0” дебютира на основната сцена на Театрална работилница “Сфумато” на 18 януари от 19 ч. Зад проекта стоят петима автори, познати от различните им движения между поезията, прозата и всички сиви зони между тях: Иван Димитров, Светослав Тодоров, Стефан Иванов, Стефан Икога и Захари Захариев. Петимата ще прочетат някои от най-новите си текстове и ще разкажат повече за идеята. Модератор на срещата ще бъде Николай Колев. Който посети събитието, ще има възможността да разлисти и зин (специализирано любителско списание) в лимитиран тираж – той ще подскаже част от това, което предстои.

“Кота нула” ще излезе на повърхността през следващите месеци с “Без мен” на Стефан Иванов и “Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар” на Иван Димитров.

 “Издателство “Кота 0” е една мечта. Мечта за независимо литературно пространство за разговор и общуване между съмишленици. За писане, наситено със свобода и риск. За писането като езикова лаборатория и експеримент. За издания и събития, които се осъществяват без компромиси и не са обусловени от фикс идеята за продажби, а от желание за разширяване на полето на възможното. Мечта за пътешествие на книгите до срещите им с непознати читатели: в столицата, в страната, по света. За една нова стая в дома на литературата – уютна, гостоприемна и приканваща любопитните да пристъпят между редовете“, разказват създателите на новото издателство. И уточняват, че тази мечта се е появила още преди пандемията, а превръщането й в реалност е резултат на десетки срещи, обсъждания, колебания и постоянна инвестиция от време в идеята, че ако авторите искат да разполагат със свобода, трябва сами да поемат отговорността за нея и да си я създадат.

„Беше дълго пътуване. Плавахме в неизвестността. Малко по малко се ориентирахме накъде да поемем и се научихме да се придвижваме заедно. Брегът вече се вижда, гледката е привлекателна и обещава приключения. Очаква ни дълъг път. И много, много работа“, казват петимата.

Ето по няколко думи за всеки от тях. 

Иван Димитров (1983) е многократно награждаван автор на няколко книги с поезия, проза и драматургия, включително романът “Софийски дует” (2016) и сборникът “Силата на думите” (2017). Като драматург дебютира с пиесата „Очите на другите“ в New Ohio Theatre през 2012 г. Негови произведения са превеждани на английски, френски, унгарски, сръбски, румънски, македонски и гръцки.

Светослав Тодоров (Варна, 1989) е автор на сборника "Хората, които заспиваха сами" (2014), самиздата "Десет разговора" (2017), аудиокнигата "Нищо няма да ти се случи (2020) и литературния пърформънс "Секунда, ще ти прочета нещо" (2023). Някои от разказите му са преведени на английски, сръбски, хърватски и словенски. Журналист и редактор, както и кореспондент от България за чуждестранни издания. Встрани от писането, той е дългогодишен организатор на музикални събития.

Стефан Иванов (София, 1986) е драматург, журналист, автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). Доктор по философия в СУ „Св. Климент Охридски“. През последните две десетилетия е публикувал многобройни текстове в множество медии. Превеждан е на английски, френски, немски, испански, гръцки, сръбски и други езици.

Стефан Икога (София, 1990) пише поезия, проза, а професионално се занимава с реклама. Любопитен към човека във всичките му проявления – в слабостите му, в жестокостите, в несправедливостта и абсурдите, които го превръщат в човек. Дебютната му книга “Непукистика” излиза през 2018 г.

Захари Захариев (Сливен, 1989) е поет и градинар. Магистър философия в СУ „Св. Климент Охридски“ (2019). През 2017 г. излиза дебютната му стихосбирка „Наръчник за поетично митологизиране на града“. Съосновател и организатор на неформална лаборатория за експериментално изкуство и създаване на художествени преживявания “ЧетворКръг”(2015-2019). Автор на литературният пърформънс “Поетът се разхожда”, провеждал се в село Камен, обл. Сливен, от 2021 до 2023.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата