Медия без
политическа реклама

Нови Ромео и Жулиета вървят към премиера в Деня на влюбените

Режисьорът Стайко Мурджев репетира в Драмата в Пловдив с Елеонора Иванова и Спартак Панталеев в главните роли

11 Яну. 2024ИРИНА ГИГОВА
Драматичен театър - Пловдив
Елеонора Иванова, Спартак Панталеев и колегите им в началния етап на репетициите.

Режисьорът Стайко Мурджев поставя в Драматичен театър – Пловдив, „Ромео и Жулиета“ от Шекспир с младите актьори Елеонора Иванова и Спартак Панталеев в главните роли на безсмъртните влюбени от Верона, а премиерата съвсем неслучайно е насрочена за празника на Свети Валентин 14 февруари.

„Всички си мислят, че познават историята на Ромео и Жулиета. Но само си мислят, казва режисьорът Стайко Мурджев. От края на октомври той поставя на сцената на Драматичен театър – Пловдив, Шекспировата трагедия в своя прочит, след като вече 5 века в нея се взират литератори, актьори, режисьори, критици и влюбени от всички времена“, съобщават от културната институция на своята страница във Фейсбук.

„Ромео и Жулиета и представата за този текст са също толкова банализирани, колкото и самата любовна тема – темата за романтичната любов – изтъква режисьорът. – Мисля, че живеем във време, в което романтичната любов като понятие, като теза, като концепция е отдавна пуста откъм смисъл. Изпразнена от смисъл. Романтичната любов в днешно време се е превърнала по-скоро в кич, отколкото в естетично тайнство“.

Стайко Мурджев е категоричен, че изкуството и неговата мисия имат за задача да бъдат будилници в един или друг момент. „Това представление ми се иска да бъде своеобразен будилник и да напомни, че романтичното чувство не е просто плюшени сърчица и мечета по Свети Валентин, а е по-скоро вътрешно тайнство, съкровено, човешко“.

С тези първи размишления Стайко Мурджев е посегнал към текста, разкриват от Драмата в Пловдив. Враждата между Монтеки и Капулети в "Трагедията на Ромео и Жулиета", каквото е оригиналното заглавие на пиесата, се основава на дългогодишна ненавист и неразбирателство, водещи до драматичния край. Този раздор подчертава разрушителната природа на семейните конфликти и извежда на преден план значението на хармонията“, напомнят от екипа. „Разбира се, тази пиеса е сложна, това е един от най-сложните класически текстове – казва режисьорът. – За него човек трябва да се подготвя години. Не е нещо, което можеш да започнеш от днес за утре. Избрах този текст с много мислене и много пресмятане. За да го работиш, трябва да имаш правилното разпределение на ролите. Или поне да си мислиш, че го имаш“.

Изборът на Стайко Мурджев за актьорите изглежда перфектен. Ролята на една различна Жулиета е поверена на харизматичната Елеонора Иванова – гост-звезда от театър "София", носителка на наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ за най-изявен млад артист, на първата стипендия на името на проф. Стефан Данаилов и още куп професионални отличия за театър и кино. Спартак Панталеев – възпитаник на проф. Снежина Танковска от випуск 2022 в НАТФИЗ, пресъздава по нов начин образа на Ромео. Дойката е Елена Кабасакалова, в брат Лоренцо ще се превъплъти Алексей Кожухаров.

Участват още Симеон Алексиев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Мариана Йотова, Ивайло Христов, Ивана Папазова, Стилиян Стоянов, Константин Еленков, Борис Кръстев, Мартин Раков, Красимир Василев, Ивана Крумова, Павел Сапунджиев, Стефан Саръивáнов, Златко Шарков, Николай Колев.

Във Верона (или някъде другаде) ще ни заведе сценографът и костюмограф Никола Налбантов, а за трагическата мелодика ще се погрижи композиторът Петър Дундаков. С физическото напрежение и красота на движението ще се заемат хореографите Станислав Генадиев и Филип Миланов.

Още по темата