Медия без
политическа реклама

Нина и Стелиан за 50-и път разлистват „Дневникът на един луд“

Юбилейното представление е в понеделник вечер в Театър 199

19 Март 2023
Стелиан Радев сред уникалната сценография от велкро на моноспектакъла.
Георги Пасев
Стелиан Радев сред уникалната сценография от велкро на моноспектакъла.

Моноспектакълът „Дневникът на един луд“ на Стелиан Радев под режисурата на Нина Димитрова и логото на театър „Кредо“ ще има своето 50-о юбилейно представление на сцената на Театър 199 утре вечер, 20 март. 

Премиерата на „Дневникът на един луд“ по Гогол бе на 17 октомври 2015 г. Оттогава спектакълът е отличен с номинации за национални театрални награди „Икар“ (2016) и „Аскеер“ (2016), с награда от Международния фестивал на моноспектакъла „БГМОТ“ в Габрово (2016) и награда на Международния фестивал „Пиеро“ в Стара Загора (2021).

„Дневникът на един луд“ e дяволски смешен и тъжен спектакъл за дързостта да проявиш достойнство в свят, миришещ единствено на пари. Освен режисьор на спектакъла, Нина Димитрова е автор на сценария за постановката и съавтор в сценографията, изобретена заедно с предшественика на Стелиан – Васил Василев-Зуека. Публиката у нас и по света познава нейния уникален творчески почерк от знаковите спектакли на театър „Кредо“ – „Шинел“ и „РевизорЪТ“ по Гогол, „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен, и разбира се – от „Дневникът на един луд“.

„Дневникът на един луд“ по Гогол е блестящ пример за успешна творческа лудост, способна да руши клишета и да изгражда нови, необикновени светове, отбелязва критиката. Със своя спектакъл Нина Димитрова създава и нова звезда в българския театър – Стелиан Радев, който вече 8 години майсторски защитава героя си, доказвайки, че няма „малки хора“, има хора без въображение. В представлението звучи и гласът на Димитр Несторов – другия член на екипа на „Кредо“

През 2022 г. се състоя успешната международна премиера на „Дневникът на един луд“ на фестивала „Транс/Мисия“ в полския град Жежув, където и международната публика отдаде своите аплодисменти, заслужени от спектакъла. 

Година преди да „тикне“ 23-годишния Стелиан Радев в лудницата на Гогол, Нина Димитрова отваря за своя студент от НАТФИЗ клетката на легендарния „Шинел“, в който двамата артисти вече 10 години бранят свободата на човешкия дух, у нас и по света. През ноември 2022 г., заедно с Театър 199, те отбелязаха 30-годишнината на неостаряващия спектакъл и на самия театър „Кредо“, превърнал се в емблема на независимия театър у нас.

Преди дни Сатиричният театър „Алеко Константинов“ обяви, че присъжда на Нина Димитрова голямата награда на името на Георги Калоянчев „Златен кукерикон“ за 2023 г. за трите успешни творчески десетилетия на основания и ръководен от нея театър „Кредо“, посланик на българската култура по света.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата