Медия без
политическа реклама

Награда „Златен век“ за Стефан Командарев и още 50 дейци на културата

Те са отличени за високи творчески постижения и популяризиране на българското изкуство

03 Ноем. 2023
Част от новите лауреати на отличията "Златен век" за високи постижения в културата и изкуството.
Пресцентър МК
Част от новите лауреати на отличията "Златен век" за високи постижения в културата и изкуството.

На официална церемония в галерия „Средец“ с почетни награди „Златен век“ – най-високото признание на Министерството на културата, за впечатляващи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура по случай Деня на народните будители снощи бяха отличени над 50 хора на изкуството и дейци на културата..

Със „Златен век“ – огърлие, и грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, бяха наградени кинорежисьорът Стефан Командарев – създател на едни от най-значимите филми за новото българско кино, сред които „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Посоки“, „В кръг“, „Съдилището“ и новия „Уроците на Блага“, печелещ в момента първи награди от световни кинофестивали като Карлови Вари и Рим, проф. Елена Кутева – музикален теоретик, фолклорист, диригент и преподавател, основател и (доскоро) дългогодишен директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“; художникът Николай Майсторов – за цялостния му принос в живописта, както и по повод мащабната му изложба „Пътят” или „Страстите Христови по Четирите евангелия”; писателят и поет Георги Константинов – автор на повече от 30 книги поезия и книги за деца; Михаил Светлев – световноизвестен български оперен певец, който тази година навърши 80.

Сред удостоените със „Златен век“ – звезда, са Дарена Попова – хоров диригент, актьорът Иван Несторов, режисьорката Константина Гуляшка, журналистът и продуцент Игор Марковски и др.

С почетен знак „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики, златен, са отличени вариететният артист илюзионист Веселин Савов, Айсидора Зайднер – филмов костюмограф и сценограф, Константин Петров – писател и сценарист, режисьорът проф. Румяна Тонева Петкова, актрисата и режисьор Клара Армандова, поетесата и литературен критик Анжела Димчева и др.

Почетен знак „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики, сребърен, получават художниците Калин Серапионов и Лъчезар Бояджиев, Емил Енчев – поет, прозаик и драматург, редица читалищни дейци и др.

С плакет „Принос в развитието на културата“ е отличен екипът на Културен център „Двореца“ – Балчик, а с грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност – работещият основно във Виена, но поставян и у нас драматург Димитър Динев, Ли Канг – директор на Музея за графика на Китай, изкуствоведът и уредник в Националната галерия Яна Братанова, изкуствовед, уредник в Националната галерия, колективи на Народно читалище „Развитие 1873“ – Пещера, и библиотеката към него и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата