Медия без
политическа реклама

На 97 почина режисьорът на "Лунатици" Норман Джуисън

23 Яну. 2024
Шер и Никълъс Кейдж във филма на Джуисън "Лунатици".
MGM
Шер и Никълъс Кейдж във филма на Джуисън "Лунатици".

На достолепната 97-годишна възраст си отиде канадският режисьор Норман Джуисън. Сред неговите филми, които ще останат в историята, са драмата "Среднощна жега" от 1967 г., романтичният "Лунатици" от 1987 г.  и мюзикълът "Цигулар на покрива" от 1971 г. Джуисън има седем номинации "Оскар" - три за най-добър режисьор и четири за най-добър филм (в качеството на продуцент), то така и не спечели нито една. През 1999 г. бе удостоен с почетен приз от американската Академия за кинематографично изкуство и наука за цялостен принос. 

Смъртта на твореца е настъпила в събота, 20 януари, съобщи неговият представител Джеф Сандерсън.  

Норман Фредерик Джуисън е роден в Торонто на 21 юли 1926 г. Служи във военноморските сили на Канада по време на Втората световна война. Той става телевизионен режисьор в родината си, след което се премества в Ню Йорк през 1958 г. Предаванията със звезди от ранга на Джуди Гарланд, които прави, му носят три награди "Еми". Актьорът Тони Къртис подтиква Джуисън да режисира филми, като първият е комедията от 1962 г. "40 паунда проблеми" с негово участие.

Режисьорът предизвиква респект с умението си да създава въздействащи филми в много различни жанрове. Продукциите му са номинирани за общо 46 награди "Оскар" и печелят 12 статуетки. "Среднощна жега" с участието на Сидни Поатие и Род Стайгър е отличена за най-добър филм през 1967 г.

Норман Джуисън режисира 12 различни актьори, номинирани за "Оскар" за изпълненията си, като Род Стайгер печели за "Среднощна жега", а Шер и Олимпия Дукакис са отличени за "Лунатици". Певицата, превърнала се в актриса, се сбогува в социалните мрежи с "милия принц". "Благодаря ти за едно от най-великите, най-щастливите и най-забавните преживявания в живота ми", пише Шер по повод ролята си в "Лунатици", с която печели наградата на Академията.

Джуисън режисира и екранизацията на рок операта "Исус Христос суперзвезда" от 1973 г. Други известни негови заглавия са "Синсинати Кид", "И справедливост за всички", "Аферата Томас Краун", "Ураганът". Последният му филм е "Клетвена декларация" от 2003 г.

Последвайте ни и в google news бутон