Медия без
политическа реклама

Мюзикъл събира 16 любими песни на Дони и Момчил, Графа, Стенли и компания

Борис Лапшов прави с класа на Пенко Господинов в НАТФИЗ спектакъла "Кастинг", изграден по схемата на западните образци в жанра

14 Окт. 2023
35-годишният Борис Лапшов, познат в чужбина и като Boris Alexander, е работил в почти цяла Европа.
35-годишният Борис Лапшов, познат в чужбина и като Boris Alexander, е работил в почти цяла Европа.

Авторски мюзикъл на режисьора Борис Лапшов ще има премиера на 10 ноември на Голяма сцена в Учебния театър на НАТФИЗ. Спектакълът ще включва 16 от най-популярните български поп парчета: на сцената ще прозвучат песни на Дони и Момчил, Графа, Стенли, Стефан Вълдобрев, „Авеню“, Любо Киров, „Остава“ и други обичани български изпълнители.

Хореографията на „Кастинг (мюзикълът)“ ще подготвят Александър Манджуков и Петя Георгиева, музикалното оформление и дизайнът са на Владимир Владимиров, сценографията е дело на Павел Илиев и Лиляна Петрова. В спектакъла ще участват младите артисти Даниел Кукушев, Маргарита Лъчезарова, Петър Андреев, Ахмет Исмаил, Александър Танев, Ралица Попова, Йоана Димитрова, Виктор Младенов, Катрин Гачева, Хенри Ескелинен, Ванеса Пеянкова, Михаела Гончева, Иван Горанов и Силвия Болярска.

„Кастинг“ е първият по рода си оригинален български мюзикъл, построен по схемата на западните образци и класическата им структура. Ще бъде реализиран като дипломен спектакъл на класа на проф. д-р Пенко Господинов.

Идеята, сюжетът и диалозите са на Борис Лапшов, завършил Кралската музикална академия в Лондон с магистратура „Мюзикъл“. Целта на работата върху този рядък за българската сцена жанр е, от една страна, да се изгради спектакъл по правилата, по които мюзикълът се прави в страните с традиции в това отношение, а от друга, да се даде възможност на вече изградените актьори да разкрият и своите вокални и танцови способности, които са развили по време на обучението в НАТФИЗ.

Сюжетът се базира на истории, свързани с мечтите за успех на младите артисти и сблъсъка им с реалността. Обявен е кастинг за мюзикъл, на който всеки ще бъде предизвикан на покаже скритата си страна. В история има любов, раздяла, амбиции, успехи и провали. Говори се за това как миналото предопределя бъдещето. Мюзикълът използва едни от най-популярните и обичани български песни в неочаквани житейски обстоятелства. Пътят към успеха е влакче на ужасите. „Дръжте се здраво, защото ще друса!“, предупреждават от екипа бъдещите си зрители.

С 20 години опит на сцена и пред камера, Борис Лапшов започва професионалния си път през 2003 г .в театрална школа „Юлий“, където още в първата си година печели първо място на конкурс за театрални школи в София. Участва в театрален проект в Германия за интеграцията на ромите в ЕС, както и на международен театрален франкофонски фестивал с жури с представители на Франция, Белгия и Швейцария. Печели награда „Златна маска“ за най-добър актьор на фестивала. Лапшов е учил и в Дартингтън, Великобритания, в специалност „Модерен театър и техники“ от първата школа на Михаил Чехов. След 8-месечно обучение той се завръща в България и завършва образованието си при проф. Цветана Манева и доц. Снежина Петрова в Нов български университет. След завършването си сформира театрална трупа и прави представлението „Комедийна вечер с големите“, което се играе на редица сцени в София и страната. За 4 години, заедно с колегите си, написват, режисират и продуцират над 26 оригинални постановки в София, Велико Търново, Пловдив, Плевен, Св. Влас, Копенхаген, Лондон.

Борис участва като актьор в „Шоуто на Иван и Андрей“, „Комиците“ и няколко рекламни и филмови проекта. От 2010 г. се занимава и с дублаж и реализира реклами, кратки филми, сериали, анимации за няколко звукозаписни компании.

Завършва магистърска програма в специалност „Мюзикъл“ в Кралската музикална академия в Лондон. В Англия работи и като режисьор и преподавател по актьорско майсторство и глас. От 2013 г. досега е участвал в множество продукции, театрални пиеси, мюзикъли, филми, включително и световно турне с 4 постановки в 47 държави.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата