Медия без
политическа реклама

Министърът дирижира Бомсори и Сабине Майер

Цигуларка и кларнетистка със световна слава ще свирят на 6 юни в зала "България"

02 Юни 2024
Бомсори
Kyutai Shin
Бомсори

Звездите на класиката Бомсори и Сабине Майер ще се съберат на сцената на зала "България" под диригентската палка на министъра на културата Найден Тодоров - по съвместителство и директор на Софийската филхармония. В концерта на 6 юни виртуозните инструменталистки от два различни континента и поколения ще изпълнят съответно Концерт за цигулка от Феликс Менделсон и Концерт за кларинет от Карл-Мария фон Вебер.

Корейската цигуларка Бомсори Ким (34 години) е призната за явление в света на класическата музика. Носителка е на награди от най-престижните международни конкурси, а изпълненията й се отличават с невероятен енергичен тон и техническо съвършенство, което покорява сърцата на публиката по целия свят, посочва критиката. Изнасяла е концерти под ръководството на именити диригенти като Яп ван Зведен, Марин Алсоп и Фабио Луизи. Албумите ѝ, издадени от "Уорнър класик" и "Дойче грамофон" получават номинации за престижни награди.

Немската кларинетистка Сабине Майер (65) е носителка на осем награди "Ехо класик", наградата "Брамс" и френския медал "Кавалер на изкуството и литературата" . Тя е първата жена, приета в редиците на Берлинската филхармония, където изгрява нейната звезда. Поканена лично от Караян, след 9 месеца тя напуска оркестъра, за да се посвети на изключително успешна солова кариера. Има записи за EMI Classics, Deutsche Grammophon и Sony.

Билети за концерта на 6 юни, четвъртък, се продават на касата на зала "България" и в Eventim.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата