Медия без
политическа реклама

Маестро Найден Тодоров дебютира на пулта със „Софийски солисти“

06 Май 2022
Маестро Найден Тодоров за пръв път ще дирижира камерен ансамбъл "Софийски солисти".
Маестро Найден Тодоров за пръв път ще дирижира камерен ансамбъл "Софийски солисти".

Найден Тодоров ще дирижира за първи път камерния ансамбъл „Софийски солисти“ в концерт, посветен на 60-годишнината на състава, на 8 май в зала „България“. В дебюта си с изявените музиканти маестрото  избрал програма с творби от Дмитрий Шостакович – Камерна симфония в до минор и Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър. Солисти на вечерта са Петър Македонски (тромпет) и Надежда Цанова (пиано).

Още със създаването си през 1961-ва камерен ансамбъл „Софийски солисти“ прави заявка за висок професионализъм и се налага като незаобиколим фактор в музикалния живот в страната. За изминалите 60 години съставът изнася над 2500 концерта у нас и в чужбина, гастролирайки в над 53 страни по света. Ръководители на „Софийски солисти“ са били авторитети като Васил Казанджиев и Емил Табаков, а от 1988 г. до днес начело е маестро Пламен Джуров.

За мен е чест да дирижирам тези изключителни музиканти, които притежават техническо  съвършенство, изискан стил, внимателно подбран репертоар и истинска, чиста любов към професията ни. „Софийски солисти“ винаги са били символ на класическата музика у нас и съм щастлив, че мога да музицирам на една сцена с тях“, подчертава Найден Тодоров.

Събитието със „Софийски солисти“ ще се състои само седмица след концерта на световното сопрано Соня Йончева в Театре дел Лисеу – Барселона, който Найден Тодоров дирижира по нейна покана. Той ще бъде диригент и на концерта на българката в "Сънтори хол" в Токио през юли. На 17 май пък маестрото за втори път ще поведе първия ни оркестър на гастрол в Златната зала на Музикферайн – Виена.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата