Медия без
политическа реклама

Любимият карикатурист на Тръмп бори Covid с конспирации

Бен Гарисън: „В болниците лекарите са мотивирани да ме оставят да умра“

28 Септ. 2021
Ben Garrison/Twitter
Карикатура на Бен Гарисън: Тръмп пресушава Вашингтонското блато — за ужас на Буш, семейство Клинтън и други политически противници.

Бен Гарисън, вероятно най-популярният американски карикатурист сред почитателите на Доналд Тръмп, обяви, че той и жена му са се заразили и карат тежък ковид, но отказват да отидат в болница, защото вярват, че лекарите са мотивирани да ги оставят да умрат, съобщи Newsweek. 

Авторът на карикатури, изобилстващи от конспиративни теории, който рисува избягващият физически упражнения Тръмп с подчертано спортен вид и квадратна суперменска челюст, съобщи, че се самолекува: „Ние приемаме ивермектин и различни витамини, включително много цинк“, каза Гарисън и добави, че набляга особено много на сока от цвекло.

За разлика от ваксините, за нито един от посочените продукти не е доказано, че помага за лечение или предотвратяване на заболяването от коронавирус. Въпреки това Гарисън остава верен на своите възгледи и се зарича: „Никога няма да вземем техните отвратителни инжекции, които не са нито безопасни, нито ефективни. Това не са истински ваксини“. 

Звездата на 64-годишният политически карикатурист изгря успоредно с възхода на Тръмп. Карикатурите на Бен Гарисън са високо ценени от алтернативните десни и вярващите в конспиративната теория QAnon, защото съдържат яростна пропаганда срещу ваксините, предпазвите маски и всякакви  антиепидемични мерки. 

През 2016 г. Гарисън каза „Аз правя карикатури, които са против политическата коректност, против борците за социална справедливост, защото така наречената „политическа коректност“, всъщност е фашизъм с маниери“. През май същата година негова карикатура, сравняваща Мишел Обама и Мелания Тръмп, привлече национално внимание. Рисунката противопоставя „намръщената, мускулеста и мъжествена“ Мишел Обама срещу усмихната, красива и женствена Мелания, с надпис „Направете първата дама отново велика!“ — и получи многобройни обвинения в насаждане на расистки стереотипи. 

През 2017 г. друга негова политическа карикатура, която показва членове на американското правителство като марионетки на Джордж Сорос и фамилията Ротшилд, му докара обвинения в антисемитизъм от Антиклевеническата лига. Тръмп бе принуден да отмени поканата си до карикатуриста да присъства на събитие в Белия дом, а художникът се опита да защити работата си и заведе дело за оклеветяване срещу Антиклеветническата лига. Той твърдеше, че с обвиненията си правозащитната организация му е причинила „срам, унижение, душевни страдания, мъка и е нанесла щети върху името и професионалната му репутация.“ Гарисън искаше Лигата да му плати обезщетение от 10,35 млн долара. Искът беше отхвърлен от съдебните власти.

 

Още по темата