Медия без
политическа реклама

Лято със Софийската филхармония на 4 сцени в 3 града

25 Юни 2023
Беса Лугичи
Беса Лугичи

И тази година Софийската филхармония няма да почива през лятото - класическа музика ще озвучава юли и август в София, но и Варна и Правец. Летният сезон "Споделете музиката" започва на 6 юли и ще приключи на 31 август. И тази година той ще се проведе на две сцени в столицата – зала "България" и атриума на Квадрат 500. Програмата на лятото предлага музика за всички вкусове: от Моцарт и Хендел до Нино Рота и Астор Пиацола.

В прохладата на единствената акустична зала у нас публиката ще има възможност да се наслаждава на изкуството на признатите диригенти и солисти Щефан Фрухт, Кевин Спаньоло, Найден Тодоров, Беса Лугичи, Михаил Михайлов и Джанкарло де Лоренцо.

На открито, в красивия атриум на Квадрат 500, отново ще се изявят камерни ансамбли от състава на националния оркестър.

На 3 юли Софийската филхармония ще се включи във фестивала "Варненско лято" с програма, която и софийската публика ще има удоволствието да чуе дни по-късно. На диригентския пулт застава Щефан Фрухт, а солист е кларинетистът от Берлинската филхармония Венцел Фукс.

През тази година първият ни оркестър е музикален домакин на летния фестивал на езерото в Правец Pravets Art Night (познат в близкото минало като "Моцартови празници"). Филхармонията ще изнесе два концерта под палката на маестро Найден Тодоров, който след края на служебния си мандат като министър на културата вече отново има време да се посвети изцяло на музика. 

Тромпетистката Люсиен Реноден Вари ще се включи в първия концерт на 21 юли с Концерт за тромпет от Хайдн. Програмата на вечерта е почит към тримата големи виенски класици и включва още Увертюрата към "Сватбата на Фигаро" от Моцарт и Седма симфония от Бетовен. Косовското сопрано и любима ученичка на Христина Ангелакова - Беса Лугичи, и един от най-добрите ни тенори Михаил Михайлов ще блестят на сцената на 22 юли. Със стилна програма от обичани оперни арии и дуети те ще поздравят гостите на Правец. Публиката ще чуе и "Музика на водата" и "Музика на фойерверките" от Хендел, представени от националния оркестър. А организаторите обещават и феерия от фойерверки, които да допълнят празничната атмосфера.

През август в "Квадрат 500" ценителите ще могат да чуят "Кварто квартет", дуетите на Иван Пенчев – цигулка, и Деница Димитрова – арфа, както и програмата "Италия Белла" на вокален състав "Бела Воче". 

Лятната програма завършва на 31 август отново в зала "България" с "Тъжен валс" на Сибелиус, Сюита от балета "Лешникотрошачката" и музика на Нино Рота от филма "Пътят" на Фелини - всички те под диригенството на Джанкарло де Лоренцо.

Билети за концертите се продават на касата на зала „България" и в Ивентим

Още по темата