Медия без
политическа реклама

Легендите Cheek by Jowl поставят спектакъл с трупата на Народния театър

Световноизвестният творчески тандем на Деклан Донелан и Ник Ормерод е отново в България

03 Ноем. 2023
 Деклан Донелан и Ник Ормерод (влаво) в разговор с министъра на културата Кръстю Кръстев снощи в Народния театър.
Пресцентър МК
Деклан Донелан и Ник Ормерод (влаво) в разговор с министъра на културата Кръстю Кръстев снощи в Народния театър.

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан и сценографът Ник Ормерод – легендарното британско театрално дуо създатели на компанията Cheek by Jowl, са отново в България, за да реализират спектакъл съвместно с Народния театър, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. След втората премиера на спектакъла „Антихрист“ в Народния снощи министърът на културата Кръстю Кръстев поздрави екипа на представлението и отправи своите най-добри пожелания към световното театрално дуо Донелан и Ормерод, заедно артистични директори на Cheek by Jowl и до днес.

Наред с работата си на театрална сцена, през 2012 г. Ник Ормерод и Деклан Донелан дебютират и в игралното кино с филма „Бел Ами“, на който са сърежисьори. В него участват актьори звезди като Ума Търман, Кристин Скот Томас, Кристина Ричи и Робърт Патинсън.

Театрална компания Cheek by Jowl е гостувала в България за пръв път през 1987 г. със спектакъла „Дванайсета нощ“ по Уилям Шекспир, а за втори – през 1994 г., с още една негова комедия – „Както ви харесва“, представена на сцената на Народния театър. През 2008 г. Международният театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“ представят френската постановка на „Андромаха“ от Расин, създадена от Деклан Донелан година по-рано в театъра на Питър Брук „Буф дю Нор“ в Париж. През юни 2023-та платформата Световен театър в София показа техния спектакъл "Животът е сън" от Педро Калдерон дела Барка.

Днес творческият тандем е отново в България по покана на директора на Народния театър Васил Василев, за да реализира нов театрален спектакъл с участието на българската трупа. Засега повече подробности около проекта не се съобщават, тъй като са предмет на последващо уточняване.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата