facebook
twitter

Култура

Как германците си представят театъра след пандемията

211
 Снимка Berliner Ansenble/Twitter
Новият вид на главния салон в Берлинер Ансамбъл.

Докато у нас театралните актьори се притесняват, че заради мерките за безопасност ще трябва да играят основно пред празни седалки, в Германия измислиха как да елиминират този психологически проблем. „Берлинер Ансанбъл“ показа зала, в която повечето столове са премахнати, а някои от останалите са по двойки - защото хората така или иначе посещават културни мероприятия главно в тази конфигурация. 

Ходенето на театър след блокирането на коронавируса може да бъде не просто ново, а и по-приятно изживяване, ако плановете на водещите германски театри се осъществят.  Ще има повече място за краката на зрителите и по-небрежно отношение към излизането до тоалетната. Няма да има антракт. Така ще се избегне струпването на хора за кратко време на малко пространство.

Докато Германия продължава да отпуска ограниченията за социално дистанциране, предизвикани от Covid-19, залите в повечето градове все още чакат официалната дата, когато ще могат да отворят врати за публиката. Берлинският сенат обяви в петък, че културните събития на открито са разрешени от 2 юни, но театрите вероятно ще останат затворени до началото на септември. Обаче места като "Берлинер Ансамбъл" в германската столица вече дават представа как може да изглежда театърът в свят на социално дистанциране.

През последната седмица театърът край река Шпрее, основан през 1949 г. от Бертолт Брехт, е премахнал на 500 от 700-те места в основната си зала, за да се съобрази с правителствените изисквания за 1,5 м безопасно разстояние между зрителите. „Ако просто блокираме седалките или извадим само цели редове, това би изглеждало призрачно“, каза артистичният ръководител Оливър Рийзе. Вместо това театърът преаранжира местата, като 70% от тях са за двойки. „Искаме да създадем едно специално изживяване, което да се остане в емоционалната памет на хората.“

Цените на билетите ще останат същите, тъй като те вече са субсидирани от държавата.  „Ако решим да ги вдигнем, ще изпратим лош сигнал към общество, в което много хора се борят за поминъка си в момента.“

Томас Остермайер, директор на театър “Шаубюне” в западната част на Берлин, казва, че екипът все още обмисля дали да не бъдат инсталирани разделители от плексиглас, за да може да запълни залата със 150, а не само с 50 зрители. Осигуряването на социално дистанциране на сцената и зад нея беше също толкова предизвикателство, колкото и пред нея, казват от екипа. Когато през октомври театърът на Курфюрстендам отвори отново, след дълго планирано обновяване, първите представления ще са монолог на швейцарския режисьор Мило Рау и моноспектакъл “Пер Гинт” на Ибсен.

В "Берлинер ансамбъл" новата постановка на белгийския режисьор Люк Персевал е отложена за повече от година, тъй като изисква твърде много актьори на сцената еднавременно. "Макбет" също бе изваден от репертоара, защото включваше актьори, които се целуват и други, които се бият.

Четенето на биографията на Шекспир обаче зарежда Остермайер с оптимизъм, че когато театрите отворят вратите си след лятната ваканция, публиката ще се върне, казва той.  „Между 1603 и 1610 г. лондонският “Глобус” е бил многократно затворен с месеци заради бубонната чума и въпреки това този период е една от златните епохи на театъра“.

В Германия, както и у нас, театрите бяха сред първите места, принудени да затворят врати при ускореното разпространението на пандемията в средата на март, заради страховете, че са идеалната среда за разпространение на вируса.

Ключови думи:

Германия, театър
Все още няма коментари

Още

Германия ограничи до края на август пътуванията до Турция

05.07.2020

1327
Германия очаква растеж на икономиката от октомври

05.07.2020

249 1
Учени откриха зловещи пипала на заразените с COVID-19 клетки

28.06.2020

Обновена

10067 44

Влез или се регистрирай за да коментираш

×