Медия без
политическа реклама

Изложба с Бионсе като Нефертити вбеси Египет

22 Юли 2023
Бионсе
EПА/БГНЕС
Бионсе

Звуците на хип-хоп музика отекват около саркофази и статуи в музей в Нидерландия, което според кураторите на организирана там изложба е опит да бъде показано влиянието на Древен Египет върху артисти с африкански корени, предаде Франс прес.

Снимка на Бионсе като царица Нефертити и видео на Риана, танцуваща пред пирамидите, са изложени до древни бюстове. В средата на помещение на показ е златна маска, която изглежда принадлежи на фараон, но след това се оказва съвременна скулптура, възпроизвеждаща обложката на албум на рапъра Нас. В компанията на древни артефакти стоят и други изображения на албуми, показващи влиянието на Египет върху изпълнители като Тина Търнър, "Ърт, уинд енд файър" и Майлс Дейвис.

Експонатите, представени в изложбата "Кемет" - което означава "черна земя", в музея в Лайден, провокираха гнева на Египет, който според съобщения е забранил на музейните археолози да извършват разкопки на ключов обект в страната.
       
Според нидерландски медии египетската служба за антики е заявила, че музеят "фалшифицира историята" със своя "афроцентричен" подход и е осъдила присвояването на египетската култура. Някои от коментарите в социалните мрежи са били расистки или обидни по характер, след като спорът се е разразил, оплакаха се музея в Лайден.

Според посетител "египетската реакция на информативната изложба е безсмислена". "Може би се опитват да печелят политически точки. Нищо за мен не беше шокиращо. Не е като правителството на Нидерландия да е платило на Бионсе да стане египтянка", казва 37-годишният канадския художник Даниел Вошар.

От Лайденския музей са отказали коментар, но са посветили раздел на сайта си на "вълненията" около изложбата.

 

ПРОТЕСТ

Това не е първият случай, в който граждани и институции на Египет протестират срещу използване на исторически фигури. Документална драма на Netflix, която изобразява кралица Клеопатра VII като чернокожа, предизвика бурна полемика в северноафриканската страна преди месеци. Захи Хавас, виден египтолог и бивш министър на антиките, каза пред вестник Al-Masry Al-Youm: "Това е пълна фалшификация. Клеопатра е била гъркиня, което означава, че е била със светла кожа, а не чернокожа

Стигна се до там, че адвокат е подал жалба, в която обвинява продукцията African Queens: Queen Cleopatra в нарушаване на медийните закони и че цели да "изтрие египетската идентичност". Махмуд ал-Семари поиска прокуратурата да вземе "необходимите законови мерки" за спиране на достъпа до услугите на Netflix в Египет. 

Документална драма на Netflix, която изобразява кралица Клеопатра VII като чернокожа, предизвика бурна полемика в Египет, съобщава Би Би Си.

Преди време духовете разбуни и проект за филм за Клеопатра на големия екран, в който ролята на кралицата ще изпълни израелската звезда Гал Гадот ("Жената чудо"). Имаше ожесточен дебат в социалните медии, като някои настояваха, че ролята трябва да бъде дадена на арабска или африканска актриса. Филмът с режисьор Кари Скогланд още не е заснет и е в подготвителна фаза.

Още по темата