Медия без
политическа реклама

Изкуствен интелект излъга, че Риана и Кейти Пери са на бала "Мет Гала"

Сред подведените бе дори майката на едната от певиците

08 Май 2024
Дигитално генерираното изображение на Кейти Пери подлъга дори родната ѝ майка.
Дигитално генерираното изображение на Кейти Пери подлъга дори родната ѝ майка.

Не, Кейти Пери и Риана не бяха на бала на "Метрополитън" в Ню Йорк тази година. Това обаче не попречи на генерирани с изкуствен интелект изображения да подлъжат почитателите им, че звездите са позирали на стълбището на музея за най-голямото модно събитие на годината, съобщиха агенциите.

Фалшиви снимки на множество звезди на годишния благотворителен бал в Музея на изкуствата "Метрополитън" бързо се разпространиха онлайн след провеждането на събитието в понеделник срещу вторник през нощта (българско време). Темата на вечерта бе "Градината на времето" и много от знатните гости се появиха в тоалети с флорални мотиви.

Един от признаците, че популярна снимка на Пери в покрита с цветя вечерна рокля, е фалшива, е фактът, че килимът върху стълбището на музея е същият като използвания на бала през 2018 г. - а не е настилката от текстил със зелен оттенък, обточен с жива зеленина, по която стъпваха знаменитостите вчера.

Доста хора обаче се подлъгаха, включително и майката на Кейти Пери. Часове след като две компютърно генерирани снимки на певицата се завъртяха онлайн, Пери ги публикува в Инстаграм заедно със скрийншот-съобщение от майка ѝ, която ѝ прави комплимент за начина, по който изглежда на бала. Певицата предупреждава да се внимава за подправени изображения и посочва в публикацията, че е била ангажирана с работа и не е отишла на "Мет Гала".

Фалшива снимка и на певицата Риана в поразителна бяла вечерна рокля с избродирани цветя, птици и клонки също стана популярна онлайн. Първоначално бе потвърдено, че тя ще участва в гала вечерта, но представители на "Вог" съобщиха непосредствено преди събитието, че певицата няма да успее да се включи. Според сп. "Пийпъл" Риана се е разболяла от грип, но нейни представители не потвърдиха точната причина за отсъствието ѝ.

Трудно е да се определи източникът на тези фалшиви снимки, но реалистично изглеждащия фон на събитието кара мнозина да смятат, че изкуственият интелект, използван, за да ги създаде, е бил обучаван със снимки от минали гала вечери на "Метрополитън".

Компанията Getty Images, официален фотограф на събитието, отказа коментар във вторник. Миналата година тя заведе дело срещу водещия генератор на изображения с изкуствен интелект Stability AI с обвинение, че е копирал без разрешение повече от 12 милиона снимки от колекцията с изображения на Getty. След това компанията създаде свой генератор на снимки с изкуствен интелект, обучен с фотографии на компанията, но блокира опитите за генериране на "проблемно съдържание".

Още по темата