Медия без
политическа реклама

Ива Тодорова търси правилниЯ мъж, а правилниЯТ мъж търси Ива

С „Най-смешното шоу завинаги, навсякъде и само за вас“ актрисата се заявява като майстор в стендъп жанра

Непринуденост и самоирония обагрят в ярки краски нещата от живота в шоуто на Ива.
Личен архив
Непринуденост и самоирония обагрят в ярки краски нещата от живота в шоуто на Ива.

Ива Тодорова изпълни обещанието си: не знам дали нейното първо същинско стендъп комеди шоу е най-смешното завинаги и навсякъде, но поне за последните театрални сезони на географската ширина на София не си спомням да сме се смели така добре.

Облечена с бюстие, греещо като слънце, в продължение на час правилната актриса държи вниманието на публиката в шепата си като камъче, което подхвърля нависоко и отново с прецизността на жонгльор улавя, за да го запрати нанякъде и пак, и пак, и пак. С подкупваща непринуденост. „Нито си хубава, нито си умна, просто си естрогенова жена, затова привличаш погледите/мъжете“, е една от формулировките, които Ива през своя прелюбопитен живот дотук е получила като обяснение за своето безспорно обаяние. В случая няма да се съгласим с това: когато прави стендъп шоу, артистът не просто излиза отпред да плещи нещата, които му хрумват на мига, като разчита на чара си. Такива представления имат стабилен сценарен скелет; променят се и са въпрос на импровизация само детайлите. Има, разбира се, и режисьор – Стоян Радев, който стои и зад двата моноспектакъла на актрисата в Театър 199. Но преди всичко и преди всички Ива Тодорова си е свършила перфектно работата като автор. А чарът си е чар – Господ не е пестил, когато й е отсипвал… „Всичко е важно и обществено, но най-прелестна, страхотна и гениална съм си аз, откакто се отърсих от егото”, ще признае от сцената тя.

В „Най-смешното шоу завинаги, навсякъде и само за вас“ Тодорова не се спуска в изповедните дълбини от „Приятно ми е, Ива“ и „Ива е онлайн“, наблегнала е на по-забавни преживелици от биографията си и по-неангажиращи разсъждения от всекидневието си, неизменно поднесени с интелигентна, затова още по-симпатична (само)ирония. Колкото и банално да звучи, много жени ще се разпознаят в тях, а половинките им може би ще започнат да ги разбират по-добре, без нито за миг да се наложи да скучаят сред дидактика. Шоуто привидно е посветено на търсенето на правилния мъж, но преминава през много обиколни маршрути, докато стигне до него. Така експедицията започва с члена – правилото за пълния и краткия член в граматиката (вие какво си помислихте?), което актрисата обяснява ясно и точно (аз трябваше да стигна до 2-ри курс българска филология, за да го чуя формулирано по този начин, така че на по-младите зрители ще им е от полза). Ива ще се върне към периода, когато не е била на сцена, а се е подвизавала като рекламен специалист в медиите, но шило в торба не стои; ще си припомни едно велико пътешествие до Бали, където смятат всички руси жени за актриси, а тя се представя за Мадона, но се оказва, че има и по-известни от нея. Ще стане дума за някои надживени връзки, за трудната поддръжка на женската красота, за рисковете на 50-те, за това кога е градивно да си кажеш „Все ми е тая“ и за промените, които човек е готов да направи със себе си и с живота си, за да остане с правилния партньор, на правилното място, в правилното време.

…И времето на шоуто ще изтече неусетно. Ще ни се стори кратко и ще питаме за още. Хубавото на този тип спектакли е, че могат да се доразвиват, да се обогатяват с още случки, да растат заедно с авторите си. "Снощи беше велико, мега, гига, екстра и по-хипер ще става!", зарече се Ива във Фейсбук след премиерата. Давай, момиче!

Следващото представление на „Най-смешното шоу завинаги, навсякъде и само за вас“ на сцената на София Лайв Клуб е на 20 май.

Още по темата