Медия без
политическа реклама

Италия умува над по-тежки санкции за руската култура

Дългогодишен директор на "Уфици" смята, че прекъсване на връзките за 10 години ще е "огромен шамар в лицето на режима"

18 Апр. 2022
Картината на Леонардо да Винчи "Мадона Беноа" няма да пътува между Санкт Петербург и Италия в резултат от културните санкции, наложени заради инвазията на Русия в Украйна.
Картината на Леонардо да Винчи "Мадона Беноа" няма да пътува между Санкт Петербург и Италия в резултат от културните санкции, наложени заради инвазията на Русия в Украйна.

Италия отново е на път да даде челен опит в санкциите срещу руската култура, след като в началото на войната университетът "Бикока" в Милано отмени курс на тема Достоевски. И докато за икономическите санкции срещу руската икономика няма особени дискусии (изключение прави природният газ), то по отношение на културата изглежда да се вземат драстични решения не е толкова лесно. 

Антонио Натали, дългогодишен директор на галерия "Уфици" във Флоренция (от 2006 до 2015 г) призова всички световни музеи на наложат колективни културни санкции срещу Русия. Това ще хвърли "голям срам върху режима", казва той пред ArtNewspaper - изглежда без да си дава сметка, че такива като Путин и поддръжниците му срам нямат.

"Като служител на "Уфици" в продължение на повече от 30 години, аз знам колко интензивно италианските музеи си сътрудничат с Русия. Ако културните министри на европейските страни се срещнат в Брюксел и решат, че няма да работят с руски музеи през следващите десет години, това ще е огромен шамар за режима", казва той. Това не е първата подобна инициатива на Натали. Два дни след началото на войната той призова в статия във в. La Nazione Италия да наложи ембарго на руските културни продукти. 

На 9 март италианският културен министър прекрати "незабавно" всички съвместни инициативи", включително изложби, свързани с обявената по-рано "година на италианско-руския обмен". Той също отмени партньорствата между държавните музеи в страната и руските институции.  Като резултат от това беше спряна четиригодишната съвместна програма между Ермитажа и "Галерия Национале дел'Умбрия" в Перуджа. В италианския музей се очакваше от Санкт Петербург да пристигне картината на Леонардо "Мадона Беноа" (1478-80).

Флорентинската "Галерия Академия" пък имаше план да заеме от Ермитажа три работи на италианския художник от 16 век Пиер Франческо Фоки за изложба, подготвяна през ноември. Нейни представители, както и служители на "Уфици" обаче казаха, че също са били предупредени от италианското министерство на културата на прекратят всякакъв културен обмен с руски институции. 

Пет дни по-късно говорител на италианските власти заяви, че Италия не е прекратила заемките от руски музеи и че културните санкции са "насочени към руските институции, а не към индивидуални артисти". Антонио Натали обаче смята, че това е твърде мека мярка: "С Путин надежда за диалог няма." Директорката на "Галерия Академия" Сесил Холбърг е съгласна с него: "Намирам идеята за диалог за погрешна, това е пасивна мярка. Времето, в което културен диалог с Русия бе възможен, днес се усеща като друга епоха."

В подкрепа на срещуположното мнение италианският политик и арт историк Виторио Сгарби описа културните санкции като "нелепи". Ейки Шмит, настоящата директорка на "Уфици" също не е на мнението на своя предшественик и смята, че санкциите са "контрапродуктивни". "Ние ценим културните и мирни връзки и се надявам, че ще можем да ги възстановим в бъдеще", заяви тя пред в. Il Corriere Fiorentino.

В отговор на италианските санкции Русия отвърна със свои. Директорът на Ермитажа Михаил Пьотровски издаде нота, според която, в съзвучие с правителствената политика, заетите на Италия творби ще бъдат изтеглени. Сред тях той посочи "Млада жена" на Пикасо, изложена в римската Фондация Алда Фенди и "Млада жена с пера в косите", която се намира в "Палацо Реале", Милано. Общо 23 творби от четири руски музея, един от които Ермитажът, трябваше да бъдат върнати по-рано. Дискусията между музейните работници обаче продължи и в крайна сметка двата шедьовъра ще останат в Рим и Милано до края на експозициите. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата