Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИИ "клонира" Том Ханкс за зъболекарска реклама

Виртуалната версия на актьора "работи" без негово знание

02 Окт. 2023
ЕРА/БГНЕС
Том Ханкс (със съпругата си Рита Уилсън) показва холивудска усмивка в Кан.

Американският актьор Том Ханкс алармира в личния си профил в Инстаграм, че се е появил негов цифров двойник, генериран от изкуствен интелект. По думите на 67-годишната звезда от "Форест Гъмп" виртуалната му версия се подвизава в публикуван в интернет рекламен клип на стоматологична клиника, с която той самият няма нищо общо.

"Внимание! Появи се видео, рекламиращо някаква стоматологична услуга със създадена от изкуствен интелект моя версия. Нямам никакво отношение към това", съобщава холивудският актьор, двукратен носител на награда „Оскар“.

Ханкс неведнъж е отбелязвал, че съвременни технологии като "дийп фейк" са в състояние да пресъздадат хората във всяка тяхна възраст и фактически ги правят "безсмъртни". При участие в подкаста на Адам Бъкстън през месец май той изрази тревога по повод на това, че неговият образ може да бъде използван дори и след смъртта му. "Утре може да ме блъсне автобус и край, но моите изпълнения може да продължават, да продължават, да продължават… Нищо няма да ви подскаже, че това не съм аз, толкова висока степен на реалистичност може да се постигне с това…", предупреди актьорът и чрез Hollywood Reporter, говорейки за бъдещето на изкуствения интелект и неговото влияние върху шоубизнеса.

Стоматолозите, които навярно са харесали усмивката на Ханкс, не са първите, които подлагат на цифрова обработка външността му, напомня New York Post. Подмладен дигитален двойник на звездата ще се появи в бъдещия филм на Робърт Земекис Here ("Тук"), чиято премиера е планирана за 2024 г.

Ханкс не е единствената знаменитост, която коментира напоследък AI. През юни Арнолд Шварценегер заяви, че светът на изкуствения интелект, представен във филмовата поредица "Терминатор", е станал реалност. "Днес всички се страхуват докъде ще стигне това", каза 76-годишният Шварценегер, цитиран от People. "В "Терминатор" говорим за това, че машините започват да осъзнават себе си и те поемат властта“, припомни той. Бившият губернатор на Калифорния също така похвали режисьора на филмовата поредица – Джеймс Камерън, за неговото изключително визионерско писане във време, когато учените "едва са докоснали повърхността" и изкуственият интелект все още е бил в зародиш.

Гилдията на американските писатели, която наскоро прекрати стачката си, след като постигна сделка за нов договор с компаниите в развлекателната индустрия, се опита да забрани използването на AI (ИИ) за писане и пренаписване на изходен материал.

 

Още по темата