Медия без
политическа реклама

Ицко Финци и Снежина Петрова посрещат в "Малкия сезон" на "Сфумато"

22 Юни 2024
Снежина Петрова ще се представи на 3 юли със "Стаята на Бродски" - спектакъл по текстове за и на Нобеловия лауреат.
НБУ
Снежина Петрова ще се представи на 3 юли със "Стаята на Бродски" - спектакъл по текстове за и на Нобеловия лауреат.

Както всяка година, и тази в края на театралния сезон театрална работилница "Сфумато" ще отвори врати за поредния "Малък сезон". Той ще се проведе от 28 юни до 7 юли под наслов "Изчезващия човек" и е продължение на новата основна програма на театъра "Черновите на А. П. Чехов"

"Изчезващият човек" е човекът, който не е в съгласие със света и със себе си, който иска – и не постига. Ранно умореният човек, безсилен да приведе ценностите "в действие". Човекът, загубил своята цялост", разказват организаторите, и още: "Предвиждаме десет дни на активна творческа работа върху автори и идеи, свързани с болната за човека на XXI век екзистенциална тема".

Ще има повече лаборатории – за кино, ателиета за актьори, език на тялото с – водещи Милко Лазаров, Борис Кръстев, Цвета Дойчева. Предвидени са срещи-дискусии с Ицко Финци, с Габор Томпа – световноизвестен режисьор, директор на театъра в Клуж, Румъния, и председател на Съюзът на театрите на Европа, Симон Нортън – шведски актьор и председател на Съюзът на артистите в Швеция.

Чуждестранните участници и представления в тазгодишното издание са "Психоза 4.48" от Сара Кейн - гостува Teatеr Fatal, Швеция; Forêt (^) – френска джаз група от Париж; съвременното танцово представление "Краят", гостува Teatro Nacional São João (Португалия); независимото танцово представление Carousel на артистите от Берлин – Сесилия Хуетонг Фенг и Марта-Лиса Талвет.

Ще има и десетки оригинални представления на млади български театрали, посочват организаторите. Специален фокус са както прожекциите в памет на отишлите си бележити режисьори Иван Черкелов и Людмил Тодоров, така и прожекцията на документалния филм "Воев" за култовия основател на група "Нова генерация".

Събитията на "Малък сезон" 2024 са 46 на брой и ще се състоят във всички зали на театъра и в пространствата пред и около него. Ще бъдат номинирани до пет събития с възможност за включване в програмата на сезон 2024/2025 на ТР "Сфумато".

Въпреки финансовите затруднения "Малък сезон" и тази година ще запази безсребрения принцип на "вход свободен" за всички зрители, обещават от театъра.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата